12:38 04.04.2024

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинуло 128 медпрацівників, 288 поранено - ВООЗ

2 хв читати
Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинуло 128 медпрацівників, 288 поранено - ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я верифікувала 1682 атаки на медичну систему України від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року, що призвело до 128 смертей і 288 поранень медичного персоналу й пацієнтів, повідомляє пресслужба представництва ВООЗ в Україні.

Водночас у Херсонській області, за даними Системи спостереження за атаками на заклади охорони здоров'я (SSA) ВООЗ, працівники центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також інші працівники системи охорони здоров'я, чия робота пов'язана з виїздами до пацієнтів, зіштовхуються з ризиком травмування, поранення або загибелі під час атак у тричі вищим, ніж в інших медиків.

"Багато бригад екстреної допомоги потрапляють під обстріл або дорогою на виклик, або на своїх базах. Уже четверо наших співробітників загинули, 12 людей дістали поранень і були госпіталізовані", - розповіла керівник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Херсонської обласної державної адміністрації Галина Салдан.

Протягом першого кварталу 2024 року із 68 атак, підтверджених ВООЗ, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включно з дев’ятьма атаками на пункти базування екстреної медичної допомоги, сім атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги та шість атак пошкодили обладнання екстреної медичної допомоги. У трьох із цих 12 нападів чотири медичні працівники зазнали поранень і два працівники були вбиті, що свідчить про кількість жертв майже втричі більшу, ніж в інших службах охорони здоров'я за той самий період.

У перші місяці 2024 року кількість атак почала збільшуватися: у січні й березні атаки переважно з використанням важкого озброєння фіксували майже щодня. "ВООЗ повторює заклик до захисту медичних працівників і пацієнтів, а також безперебійного надання основних медичних послуг", - наголосив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА