17:22 04.04.2024

Більшість опитаних українців вірять у перемогу України у війні та оптимістично бачать майбутнє країни - опитування

2 хв читати
Більшість опитаних українців вірять у перемогу України у війні та оптимістично бачать майбутнє країни - опитування

Всеукраїнське опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI) засвідчило, що абсолютна більшість опитаних українців вірить у те, що Україна переможе Росію у війні й оптимістично бачить майбутнє країни. Високою залишається і підтримка вступу України до Європейського Союзу та НАТО, свідчать результати опитування, оприлюднені в четвер.

Так, згідно з результатами дослідження, 88% українців вважають, що Україна переможе у війні з Росією. Крім того, 80% вважають, що майбутнє їхньої країни має "скоріше обнадійливий вигляд".

При цьому 45% українців вірять, що Україна за підсумками війни збереже всі свої території в межах 1991 року. 16% вважають, що Україна поверне території, які були підконтрольні до початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, ще 16% - що Україна втратить частину територій.

37% респондентів вважають, що війна триватиме ще 1-2 роки, 26% - що менше року, 14% - очікують завершення війни протягом 3-4 років.

"Незважаючи на більш ніж два роки безперервних атак з боку Росії, українці продовжують вірити, що вони вийдуть переможцями з війни. Наші опитування постійно показують, що Путін не може надломити сильний дух українського народу", - заявив старший директор IRI в Євразії Стівен Нікс, коментуючи результати дослідження.

Опитування також показує, що Україна прагне зближення із Заходом. 77% українців підтримали б приєднання до ЄС на противагу митному союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Також 77% заявили, що голосували б за приєднання України до НАТО, якби референдум проводили сьогодні.

"Наші дані чітко показують, що українці вважають ближчі стосунки із Заходом найкращим шансом на досягнення стійкого миру і процвітання", - сказав Нікс.

Опитування було проведене Соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу) 17-21 лютого 2024 року. Метод опитування - Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Загалом було опитано 2000 жителів України віком 18 років і старше. Отримані дані опитування зважені за регіональними (область проживання та тип населеного пункту) та віковими показниками з використанням даних Державної служби статистики України станом на 1 січня 2022 року. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 не перевищує ±3,5 відсоткових пункти для повної вибірки. Коефіцієнт досяжності респондентів - 14%.

Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Грузії закликає припинити розгін акції в Тбілісі

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА