23:23 09.04.2024

Єдиним джерелом загроз для Запорізької АЕС були і залишаються протиправні та злочинні дії російських загарбників – заява МЗС України

2 хв читати
Єдиним джерелом загроз для Запорізької АЕС були і залишаються протиправні та злочинні дії російських загарбників – заява МЗС України

Міністерство закордонних справ України зробило заяву щодо чергових російських провокацій на ЗАЕС, повідомляє МЗС України у вівторок.

"Єдиним джерелом загроз для Запорізької АЕС були і залишаються протиправні та злочинні дії російських загарбників. Росія - це єдина держава-терорист у світі, яка не тільки захопила, мілітаризувала і намагається вкрасти атомну електростанцію, а й використовує її як майданчик для пропаганди. Саме в такому контексті слід розглядати дезінформаційну кампанію, яку активізував російський режим", - йдеться в заяві відомства.

У документі підкреслюється, що захоплення, мілітаризація та триваюча окупація Росією ЗАЕС створює безпрецедентні загрози для ядерної безпеки не лише України, а й усієї Європи та світу. Протягом незаконного перебування на станції, російські окупанти грубо порушили міжнародне право та норми і стандарти ядерної і радіаційної безпеки, включно з основоположними принципами МАГАТЕ з ядерної безпеки та захищеності.

"Ми вкотре наполягаємо, що ЗАЕС має бути повернута під контроль її законного власника, України, а Росія має понести відповідальність за всі скоєні злочини", - повідомляє МЗС.

Міністерство звертається до всіх держав і міжнародних організацій, експертів і медіа із закликом зайняти тверду позицію з метою нейтралізації загроз ядерній безпеці, створених Росією на ЗАЕС, і запобігання реалізації агресором злочинних сценаріїв надалі. Росія припинить маніпуляції лише тоді, коли побачить, що світове співтовариство рішуче відкидає будь-які спроби ввести себе в оману та безкомпромісно відстоює дотримання міжнародного права.

"Закликаємо партнерів посилити тиск на державу-агресора, зокрема санкційний тиск у сфері атомної енергетики, щоб запобігти подальшим провокаціям Росії на ЗАЕС і сприяти звільненню станції", - ідеться в висновку заяви МЗС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА