07:26 17.04.2024

Боррель пояснив, чому західні країни не можуть збивати російські ракети, як іранські

2 хв читати
Боррель пояснив, чому західні країни не можуть збивати російські ракети, як іранські

Західні країни не можуть, як у випадку з іранським ударом по Ізраїлю, перехоплювати російські ракети або дрони, що атакують Україну, бо в першому випадку вони збивали повітряні цілі над своїми авіабазами, а отже, діяли з метою самооборони, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Згідно з пресрелізом на сайті дипломатичної служби ЄС, Боррель пояснив, що в Україні або інших державах, над територіями яких пролітають російські ракети, таких авіабаз немає.

На одне із запитань під час пресконференції він пояснив, чому західні країни не можуть допомогти Україні боротися з ворожими ракетами і дронами так, як допомогли цими вихідними Ізраїлю.

"Це запитання ставлять мені не вперше, це принципове запитання. Якби я був на місці президента Зеленського, я б, звісно, скористався можливістю нагадати, що Україну теж бомбардують і, можливо, більш ефективно", - сказав Боррель.

Він зазначив, що обізнаний, що одна з важливих електростанцій в Україні (Трипільська ТЕС - ІФ-У) нещодавно була знищена Росією саме через брак ракет для українських систем ППО. Однак запевнив, що ЄС працює над посиленням ППО України.

"У понеділок на Раді з міністрами оборони, я сподіваюся, що можна буде взяти жорсткі та конкретні зобов'язання з цього питання", - сказав він.

Разом із тим, ситуації в Україні та Ізраїлі порівнювати не можна, вважає Боррель.

Він зазначив, що в Ізраїля є "Залізний купол", будівництво якого тривало багато років і коштує дуже дорого. "Навіть якби у нас були гроші в шухлядці, його не можна було б побудувати за одну ніч", - сказав Боррель.

"По-друге, удари Ірану проходили над авіабазами армій Франції, США, Великої Британії та Йорданії. Вони перейшли через свої бази, які також діяли з метою самооборони. В Україні такого немає. На українській території або на території, над якою пролітають російські ракети, немає ніяких авіабаз Великої Британії чи США, а тим паче Йорданії, звісно, тому не можна дати однакову відповідь, оскільки обставини не однакові", - наголосив очільник європейської дипломатії.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА