22:31 18.04.2024

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

3 хв читати
Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував Верховній Раді ухвалити в першому читанні три законопроєкти - Про внесення до законів змін, які вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки (№11092), порядок ведення військового обліку (№11143) і щодо виконання Державною службою спеціального зв'язку та захисту інформації завдань із забезпечення безпілотними системами, засобами радіоелектронної боротьби та пасивної протидії технічним розвідкам (№11144), повідомила член комітету Ірина Фріз (фракція "Об'єднання "Самооборона").

"Сьогодні відбулося засідання комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти №11144, 11143 і 11092. Усі три комітет рекомендував до першого читання в парламенті", - розповіла Фріз агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

За її словами, вона та її колега по фракції Андрій Парубій підтримали тільки законопроєкт, який удосконалить систему початкової загальновійськової підготовки.

Фріз наголосила, що законопроєкт №11143 пропонує повернути до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів практично всі відомості про персональні дані, вилучені парламентом під час розгляду законопроєкту №10062 про внесення змін до законів щодо вдосконалення порядку оброблення та використання даних у державних реєстрах для воєнного обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану, який Верховна Рада ухвалила в цілому 16 січня.

Народна депутатка зазначила, що законопроєкт, зокрема, пропонує повернути до Реєстру занесення відомостей про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адмінправопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дата, номер, короткий зміст протоколу та/або постанови про адміністративне правопорушення).

"Уже не за згодою громадянина, а в обов'язковому порядку пропонується надавати відомості про членів сім'ї призовника, військовозобов'язаного, резервіста (прізвище, ім'я, по-батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видачі, реєстраційний номер облікової картки платника податків) під час зарахування призовника, військовозобов'язаного, резервіста на військову службу", - зазначила Фріз.

За її словами, законопроєкт також передбачає занесення до Реєстру відомостей про примусове виконання рішення щодо особи-боржника (реквізити та відомості виконавчого документа); про підозру у скоєнні кримінального правопорушення; про батьків призовника, військовозобов'язаного, резервіста, опікунів, усиновлювачів, піклувальників, а також дітей (ПІБ); про дату виїзду за межі України та дату повернення; про досвід роботи за фахом.

Фріз також розповіла, що норми законопроєкту №11144 пропонують надати Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації невластиві їй функції - "можливість здійснювати закупівлю всіх без винятку безпілотних літальних апаратів, засоби радіоелектронної боротьби, а також іншу військову та спеціальну техніку для сектору оборони".

Як випливає з пояснювальної записки, законопроєкт №11092 приводить деякі закони у відповідність до ухвалених норм про початкову загальновійськову підготовку.

Зокрема, законопроєкт пропонує в законі "Про військовий обов'язок і військову службу" нові назву та редакцію 9-ї статті - Початкова загальновійськова підготовка. Згідно зі змінами, початкова загальновійськова підготовка реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться у закладах загальної середньої,

професійної (професійно-технічної), фахової передвищої,

вищої освіти та інших навчальних закладах, що мають ліцензію.  Початкова загальновійськова підготовка передбачає вивчення навчального предмета "Захист України" та участь у заходах, спрямованих на військово-патріотичне виховання.

Програми з навчального предмета "Захист України" розробляє та затверджує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах освіти і науки, за погодженням з Міністерством оборони України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

Нетаньягу заявив Блінкену, що не має наміру погоджуватися на завершення операції проти ХАМАСу, не відмовиться наступати на Рафах

Українська авіація завдала ударів по семи районах зосередження особового складу противника

За добу ворог завдав двох ракетних і 41 авіаудару, обстріляв понад 125 населених пунктів

На фронті зафіксовано 100 бойових зіткнень, ЗС України відбили 33 атаки на авдіївському напрямку

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА