09:32 19.04.2024

Українці частіше за середнього європейця стикаються з проблемою незаконних тютюнових продуктів - опитування

4 хв читати

Майже кожен другий дорослий українець (48%) нещодавно бачив, читав або чув що-небудь про незаконні тютюнові продукти, тоді як у середньому в Європі цей показник становить 38%, такі результати опитування американської компанії Povaddo.

"Порівняно з іншими ринками ЄС більше людей в Україні каже: так, я нещодавно бачив, читав або чув про це. Але що стосується загального питання про те, чи вважаєте проблемою незаконні тютюнові продукти у своїй країні, Україна стоїть приблизно на тому самому рівні, що й інші опитані країни", - прокоментував президент і засновник Povaddo Вільям Стюарт (William Stewart) на презентації звіту цього тижня в Парижі.

Він уточнив, що найвища частка тих, хто стикається з цим явищем, у Литві (60%) і Греції (55%), а найнижча - в Італії (16%), Чехії (26%), Польщі та Португалії (по 29%).

У середньому ж 60% респондентів із 14 країн вважають, що незаконні тютюнові або нікотин-вмісні вироби становлять проблему для їхньої країни і ЄС загалом, найбільше на неї вказують у Литві (76%), Хорватії, Румунії та Франції (по 69%).

Згідно з дослідженням, люди недооцінюють втрати податкових надходжень від незаконної торгівлі тютюновими виробами. У ЄС вони становлять EUR10-15 млрд, проте лише 6% респондентів вказали на цей діапазон, тоді як 34% вважають, що втрати менші, а ще 53% не можуть їх визначити.

"Уряди мають враховувати незаконну торгівлю як непередбачуваний наслідок під час ухвалення рішення щодо того, як регулювати й оподатковувати тютюнові вироби та інші продукти, що містять нікотин. Екстремальне підвищення податків на рівні 80% може призвести до збільшення незаконного продажу тютюнових виробів, оскільки курці звертаються до інших джерел для купівлі дешевшого тютюну і нікотин-вмісних продуктів", - зазначив Стюарт.

Він навів приклад Франції, де різке підвищення податків зі зростанням ціни пачки сигарет до більш ніж EUR12 не призвело до зниження кількості курців, проте вивело Францію в лідери за обсягом незаконної торгівлі тютюновими і нікотин-вмісними продуктами.

Водночас, додав глава Povaddo, Великій Британії, де ціна пачки сигарет становить близько EUR15, вдалося зменшити кількість курців за останні дев'ять років на 29%, багато в чому завдяки офіційним рекомендаціям влади і лікарів переходити на альтернативні бездимні продукти в разі неможливості зовсім відмовитися від нікотину.

За його словами, дослідження засвідчило, що у громадськості справді відсутнє гідне розуміння нових альтернатив сигаретам, і це справедливо навіть серед курців.

Згідно з опитуванням, 45% знають про електронні сигарети, 27% - про системи нагрівання тютюну і лише 10% - про нікотинові павучі.

Як заявив на презентації CEO Milton Consulting, голова шведської Snus Comission доктор Андерс Мілтон, ризик цих продуктів, якщо порівняти з сигаретами, нижчий у 30 і більше разів. Він закликав активніше використовувати науково обґрунтовані медичні дані під час вироблення тютюнової політики.

"65% курців у Європейському Союзі, зокрема й українські курці, вважають, що влада під час ухвалення регуляторних актів щодо тютюнових і нікотин-вмісних продуктів не враховує їхнього впливу на курців", - зазначив Стюарт.

За його словами, дві третини респондентів вважають, що курців можна залучити до переходу на науково обґрунтовані альтернативи, встановивши на ці продукти нижчі податки, ніж на цигарки, але все ще достатньо високі, щоб не заохочувати їхнє споживання серед молоді та некурців.

"Результати опитування свідчать про наявність розриву між політиками та громадянами,... коли йдеться про тютюнову політику. Політичний підхід ЄС, здається, більше зосереджений на нереалістичній меті - повному викоріненні вживання нікотину, тоді як більшість населення підтримує прагматичну концепцію зменшення шкоди від тютюну та заохочення курців до споживання менш шкідливих нікотиновмісних продуктів", - підсумував президент Povaddo Стюарт.

Опитування проводилося на замовлення Philip Morris International у Бельгії, Болгарії, Хорватії, Чехії, Франції, Греції, Італії, Литві, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччині, Іспанії та Україні, яку було вперше включено до нього. У кожній із цих країн було опитано приблизно тисячу людей віком старше 18 років, а сумарна кількість респондентів становила 14,12 тис.

Загалом було проведено 14119 інтерв'ю із повнолітніми респондентами (приблизно по 1000 на країну) з 29 грудня 2023 року до 31 січня 2024 року. Дані були скориговані за віком, статтю та рівнем споживання тютюнових/нікотинових виробів, щоб відобразити національну демографічну статистику на рівні країн. Опитування має загальну похибку +/- 1% з довірчим інтервалом 95%, а на рівні країн - +/- 3% за 95% довірчого інтервалу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

НАТО виступило із заявою, засудивши гібридну діяльність РФ і запевнивши, що це не завадить і далі підтримувати Україну

Саміт миру стане першим реальним шансом розпочати відновлення справедливого миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА