15:52 03.05.2024

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

2 хв читати
Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

У зв'язку з кібератаками угруповання АРТ28, що спонсорується Російською федерацією, на Німеччину та Чехію, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель від імені Співтовариства виступив із заявою, у якій попередив, що ЄС не потерпить зловмисної поведінки РФ у кіберпросторі та сповнений рішучості використати весь спектр реагування.

Текст заяви поширено в п'ятницю в Брюсселі Радою ЄС. "Європейський Союз і його держави-члени разом із міжнародними партнерами рішуче засуджують зловмисну кіберкампанію, що її проводить контрольована Росією Advanced Persistent Threat Actor 28 (APT28) проти Німеччини та Чехії", - ідеться в заяві. Боррель зазначив, що сьогодні Німеччина публічно поділилася своєю оцінкою компрометації APT28 різних облікових записів електронної пошти керівника Соціал-демократичної партії Німеччини, так само як і Чехія оголосила про те, що її установи стали мішенню цієї кіберкампанії.

Він також нагадав, що нападів "цього ж самого суб'єкта загрози" зазнавали державні установи, відомства та організації в державах-членах ЄС, зокрема в Польщі, Литві, Словаччині та Швеції, а 2020 року ЄС запровадив санкції проти фізичних та юридичних осіб, відповідальних за атаки APT28, спрямовані на Федеральний парламент Німеччини 2015 року.

"Шкідлива кібер-кампанія демонструє безперервну модель безвідповідальної поведінки Росії в кіберпросторі, націлену на демократичні інститути, урядові установи та постачальників критично важливої інфраструктури по всьому Європейському Союзу та за його межами. Така поведінка суперечить нормам ООН про відповідальну поведінку держав у кіберпросторі, таким як завдання шкоди використанню та експлуатації критично важливої інфраструктури. Ігноруючи міжнародну безпеку і стабільність, Росія неодноразово використовувала APT28 для проведення шкідливої кібердіяльності проти ЄС, його держав-членів і міжнародних партнерів, насамперед України", - деталізується в заяві.

У зв'язку з цим Високий представник запевнив, що ЄС "не терпітиме такої зловмисної поведінки, особливо дій, спрямованих на деградацію нашої критично важливої інфраструктури, ослаблення соціальної згуртованості та вплив на демократичні процеси з огляду на цьогорічні вибори в ЄС і в більше ніж у 60 країнах світу". "ЄС та його держави-члени продовжуватимуть співпрацювати з нашими міжнародними партнерами для просування відкритого, вільного, стабільного та безпечного кіберпростору. ЄС сповнений рішучості використовувати весь спектр заходів для запобігання, стримування і реагування на зловмисну поведінку Росії в кіберпросторі", - запевнив Боррель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочався другий процес проти групи "Рейхсбюргерів"

Війська РФ за минулий день здійснили 34 обстріли 11 громад Сумської області, одна людина поранена

Агресор завдав удару безпілотниками по енергетичних об'єктах Конотопа та Шостки

У Києві відбувся прем'єрний показ 7 документальних фільмів "Anthem of life"

На Покровському напрямку від початку доби відбито 37 атак - Генштаб ЗСУ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 94 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

Єврокомісія анонсувала в липні першу виплату з надприбутків від заморожених активів РФ

Окупанти втратили з опівночі на харківському та покровському напрямках 118 осіб і 28 одиниць техніки

Україна та Швеція розпочали переговори для укладення двосторонньої безпекової угоди

У Полтавській області сталася аварія на магістральному газопроводі, пять тисяч абонентів без газопостачання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА