13:37 02.11.2021

Фонди Рокфеллерів, Ikea та Безоса запускають ініціативу для залучення коштів на вирішення проблем клімату

2 хв читати
Фонди Рокфеллерів, Ikea та Безоса запускають ініціативу для залучення коштів на вирішення проблем клімату

Благодійні фонди родини Рокфеллерів та компанії Ikea оголосили про створення організації - Глобального енергетичного альянсу для людей і планети (Global Energy Alliance for People and Planet, GEAPP) для збирання пожертв багатих країн, компаній та громадян на фінансування енергопереходу в найбідніших країнах світу.

Організація, до якої також увійшли вісім міжнародних фінансових інституцій, включно зі Світовим банком та Азійським банком розвитку (АБР), має ресурси в розмірі $10 млрд і почне тестувати стратегії та інноваційні технології у сфері відновлюваної енергії.

Творці організації сподіваються, що в майбутньому її проекти зможуть залучити $100 млрд приватних та державних інвестицій, а також допоможуть запобігти викидам CO2 у розмірі 4 млн тонн, заявив головний виконавчий директор Ikea Foundation Пер Геггенес в інтерв'ю газеті Financial Times.

Нова організація планує інвестувати у проекти у сфері відновлюваної енергетики разом із державами та місцевими компаніями у таких країнах, як Нігерія, Ефіопія, ПАР, Демократична Республіка Конго, а також в Індії, Індонезії, В'єтнамі, Пакистані, Колумбії та Гаїті.

У найближчі п'ять років вона розраховує збільшити ресурси до $35-50 млрд, а за десять років – до $100 млрд.

Екологічний фонд засновника Amazon.com Inc. Джеффа Безоса Earth Fund долучився до ініціативи, пообіцявши поповнити ресурси створюваної організації на $500 млн. Фонди Рокфеллера та Ikea також внесли по $500 млн. Крім того, фонд Безоса виділив $2 млрд на програми відновлення природного ландшафту, реплантацію, а також підвищення продуктивності сільськогосподарських систем і скорочення викидів парникових газів.

Компанії оголосили про свої ініціативи під час глобальної кліматичної конференції COP26, що відбувається у Глазго.

Уряди заможних країн ще у 2009 році пообіцяли щороку спрямовувати $100 млрд на фінансування впровадження екологічних технологій у найбідніших країнах світу, проте, на думку багатьох експертів, ці внески є недостатніми.

"Навіть якщо багаті країни інвестуватимуть по $100 млрд на рік - ця сума дуже далека від тих трильйонів, які необхідні", - зазначає Джозеф Кертін, який відповідає за питання енергетики та клімату у фонді Рокфеллерів.

"Ми хотіли створити умови для того, щоб приватний сектор міг інвестувати в набагато більшому обсязі", - наводить його слова агентство Bloomberg.

Водночас президент США Джо Байден планує у вівторок оголосити про спільну кліматичну ініціативу з низкою великих американських компаній, включно з Apple Inc. (SPB: AAPL), повідомляє MarketWatch із посиланням на поінформовані джерела.

Група, до якої увійде понад 25 компаній, сприятиме впровадженню джерел відновлюваної енергії у приватному секторі й, отже, прискоренню інновацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шурма: Ми розблокуємо фінансування проєктів відновлюваної енергетики та проєктів металургії із "зеленої" сталі

ВДЕ ще не отримували оплати за механізмом ринкової премії - директор профільного напряму KNESS Group

Сонячні електростанції буде встановлено на 270 українських медзакладах України до кінця нинішнього року - Комітет Ради

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА