11:25 12.01.2022

Збитки від стихійних лих у 2021 році досягли $280 млрд, з них було застраховано $120 млрд – Munich Re

3 хв читати
Збитки від стихійних лих у 2021 році досягли $280 млрд, з них було застраховано $120 млрд – Munich Re

Стихійні лиха 2021 року завдали загальних збитків у розмірі $280 млрд, з яких приблизно $120 млрд було застраховано, повідомляє Green Deal з посиланням на сайт перестраховика Munich Re.

Як зазначається, 2021 рік порівняно з 2005 і 2011 роками виявився другим найдорожчим для страхового сектора.

Найдорожчим стихійним лихом минулого року став ураган Іда із загальними втратами розміром $5 млрд (застраховані збитки становили $36 млрд). У Європі раптові повені після сильних дощів завдали збитків у розмірі $54 млрд (EUR46 млрд) – в історії Німеччини це найдорожче стихійне лихо.

Багато погодних катастроф відповідають очікуваним наслідкам зміни клімату, що робить невідкладним завданням підвищення готовності до втрат та захист клімату, зазначають у Munich Re.

“Картини стихійного лиха в 2021 році викликають тривогу. Кліматичні дослідження все частіше підтверджують, що екстремальні погодні умови стали більш ймовірними. Суспільствам необхідно терміново адаптуватися до погодних ризиків, які зростають і зробити захист клімату пріоритетом”, – зазначає член правління компанії Торстен Джеворек.

Згідно з повідомленням, на США припала дуже висока частка збитків від стихійних лих у 2021 році (приблизно $145 млрд), з яких було застраховано близько $85 млрд. Як загальні, так і застраховані збитки були значно вищими, ніж у два попередні роки (загальні збитки в 2020 р. – $100 млрд, 2019 р. – $52 млрд; застраховані збитки у 2020 р. – $67 млрд, 2019 р. – $26 млрд).

Найдорожче стихійне лихо минулого року – ураган Іда, що обрушився на сушу 29 серпня за 90 км на південь від Нового Орлеана як сильний ураган (категорія 4, другий за руйнівністю) при швидкості вітру близько 240 км/год (150 миль/год). Десятки тисяч будівель були пошкоджені або зруйновані. Система дамб у Новому Орлеані, яка була посилена після урагану Катріна в 2005 році, витримала штормові хвилі, тим самим запобігши набагато більшим втратам.

Потім ураган Іда попрямував на північний схід, викликавши сильну повінь, зокрема, у Нью-Джерсі та столичному районі Нью-Йорка.

Загалом ураган Іда завдав збитків у розмірі $65 млрд, з яких приблизно $36 млрд було застраховано (55%). Загалом загинуло 114 людей.

Слідом за попередніми рекордними 30 названими тропічними штормами в 2020 році штормова активність упродовж сезону ураганів 2021 року знову була значно вищою за довгострокове середнє значення (14,3 за період з 1991 до 2020 року) з 21 названим тропічним штормом.

У грудні 2021 року серія сильних штормів у кількох штатах центральної та південно-східної частини США призвела до винятково високих втрат, особливо в грудні. Десятки сильних торнадо зі швидкістю вітру до 310 км/год (190 миль/год) спустошили шість штатів. Особливо сильно постраждало місто Мейфілд (штат Кентукі), де масивний клиноподібний торнадо EF4 з довгими гусеницями пронісся околицями. Більшість міста, зокрема свічковий завод, були вщент зруйновані. За початковими оцінками, загальні збитки становили близько $5,2 млрд, прогнозовані застраховані збитки становили $4 млрд. Приблизно 90 людей було вбито.

У лютому виняткова хвиля холоду принесла крижані температури навіть на південь США. Температура -8°C (17°F) була зафіксована у місті Х’юстон (південь Техасу). Хоча у штаті Техас приблизно раз на десятиліття трапляються великі заморозки, енергетика, інфраструктура та будівлі штату часто виявляються недостатньо підготовленими до таких умов. Мільйони людей залишилися без електрики. Загалом зі збитками розміром $30 млрд (половина з яких були застраховані) ця подія стала третьою за величиною стихійним лихом 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сонячні електростанції буде встановлено на 270 українських медзакладах України до кінця нинішнього року - Комітет Ради

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА