14:08 10.05.2023

"Нафтогаз" призупинив будівництво першої у Львові ТЕЦ на трісці

2 хв читати
"Нафтогаз" призупинив будівництво першої у Львові ТЕЦ на трісці

НАК "Нафтогаз України" відмовився від реалізації проєкту з будівництва першої у Львові потужної ТЕЦ на біопаливі вартістю 1 млрд грн¸ розпочатого за часів керівництва компанією Юрія Вітренка, повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

"На превеликий жаль, ми не знайшли підтримки з боку "Нафтогазу" в реалізації цього проєкту, тому наразі цей процес призупинено. Всю свою енергію ми спрямовуємо, зокрема, на будівництво заводу з переробки відходів", - сказав він кореспонденту "Енергореформи" в кулуарах зустрічі високого рівня "Угода мерів в Україні: плануємо сталий розвиток разом" у Львові в середу.

Водночас Садовий зазначив, що з міського бюджету на проєкт будівництва ТЕЦ гроші не виділяли. "Це була ініціатива колишнього глави "Нафтогазу" (Юрія Вітренка - ЕР), але сьогодні керівництво компанії має іншу думку щодо таких проєктів в Україні", - пояснив мер Львова.

Водночас він звернув увагу, що серед іншого у Львові є станція компостування відходів, реалізуються й інші екопроєкти, спрямовані на зниження викидів СО2.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року НАК "Нафтогаз України" спільно з Львівською міськрадою розпочав реалізацію проєкту будівництва ТЕЦ на трісці, яку планувалося запустити в роботу до лютого 2023 року.

Як сказав тоді Вітренко, вартість проєкту для компанії обійдеться приблизно в 1 млрд грн.

Садовий, зі свого боку, зазначив, що для міста це буде перша потужна ТЕЦ на альтернативному паливі, яка покриватиме близько чверті його потреб у теплі. "Ми планували такий проєкт з ЄБРР давно, але за їхніми класичними процедурами змогли б його розпочати лише наступного року. Але російська агресія настільки активізувала розумовий процес, що ми вийшли на домовленості з "Нафтогазом", - пояснював він.

Такі проєкти планувалися і в інших містах: за Вітренка "Нафтогаз" заявляв про намір побудувати щонайменше дев'ять ТЕС і біокотелень у восьми регіонах України загальною потужністю 250 МВт теплової енергії та 52 МВт електричної.

За словами Садового, будівництво у Львові сміттєпереробного заводу заплановано завершити до кінця поточного року. Роботи виконано на 25%.

Угода мерів - наймасштабніший у світі рух щодо клімату та енергії, що розпочався в Євросоюзі у 2008 році. Наразі ініціатива об'єднує 11 тис. місцевих і регіональних органів влади у 55 країнах світу. На сьогодні майже 300 українських громад долучилися до цього кліматичного руху та розробили 180 планів дій, спрямованих на вирішення енергетичних та кліматичних проблем. Підписанти угоди мерів в Україні зобов'язалися скоротити викиди СО2 на понад 25 млн тонн за рік.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА