10:30 28.05.2021

Словаччина твердо підтримує Україну та її європейські прагнення - прем'єр-міністр Гегер

5 хв читати
Словаччина твердо підтримує Україну та її європейські прагнення - прем'єр-міністр Гегер

Ексклюзивне інтерв'ю прем'єр-міністра Словаччини Едуарда Гегера агентству "Інтерфакс-Україна"

Текст: Наталія Пушкарук

 

- Розкажіть, будь ласка, про ваші очікування від візиту до України та головні меседжі, які ви хотіли б передати українській владі та суспільству. Які міжурядові угоди планується підписати під час вашого перебування в Україні?

- Я радий відвідати Київ, столицю нашого найбільшого сусіда. Позиція уряду Словаччини чітка - визначена в Маніфесті словацького уряду про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, підтримку реформ. Ми виступаємо за поглиблення взаємної співпраці.

- Уже з декількома країнами-членами ЄС  Україна підписала декларацію про підтримку в прагненні бути членом ЄС. Як Словаччина ставиться до європейських прагнень України, та чи планує підписати таку декларацію, офіційно визнати євроінтеграційні прагнення України? Що ви думаєте про ймовірність вступу України до ЄС в найближчому майбутньому?

- Словаччина твердо підтримує Україну та європейські прагнення України. Це одне з моїх головних повідомлень сьогодні у Києві. І ми розмовляємо про це і в Брюсселі. Президентські офіси обох країн працюють над декларацією, яку ви згадали. Європейські інтеграційні прагнення України вже неодноразово офіційно визнавались. Наразі важливо використовувати всі положення Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

- Як ви оцінюєте поступ України на шляху до ЄС і НАТО? Наскільки близько наша країна до членства в цих організаціях? Які реформи влади були успішними, а які ще необхідно втілити заради цього в найближчій перспективі?

- Я сьогодні тут, щоб поговорити з українськими співрозмовниками про реформи. Справді, трансформація та модернізація країни є необхідною умовою для вступу до ЄС та НАТО. Процес реформ в Україні триває, і Словаччина вважає, що він буде стійким та успішним. До речі, зміни не стосуються ЄС та НАТО, їх потрібно запровадити, щоб самі українці зробили Україну сильнішою, стійкішою на благо всіх українців.

- Нещодавно Росія стягнула озброєння та своїх військових до кордону України. Попри заяви про відведення, досі велика кількість російських військ, обладнання залишається біля нашого кордону, так само існує загроза провокацій РФ. На яку допомогу ЄС Україна може розраховувати в разі наступу російських військових на Україну? Чи підтримує Словаччина запровадження секторальних санкцій проти Росії?

- Мені повідомили про події на російсько-українському кордоні, і Словаччина засудила нещодавнє нарощування військової присутності Росії. ЄС постійно працює над підтримкою України. ЄС має широкий спектр інструментів, серед яких є обмежувальні заходи.

- Словаччина визначилася щодо участі в "Кримській платформі"? Як ви ставитеся до цієї ініціативи, та хто братиме участь у її інавгураційному саміті в серпні від вашої країни?

- Так, Словаччина візьме участь в інавгураційному саміті "Кримської платформи". Нас буде представляти президент Чапутова. Найвищий рівень нашого представництва дає відповідь на ваше запитання.

- Як ви оцінюєте економічне співробітництво України та Словаччини? Із якими проблемами зіштовхуються словацькі інвестори в Україні? Які очікування від України щодо захисту прав, зокрема, словацьких інвесторів?

- Співпраця в економіці не відповідає потенціалу. Потрібно більше працювати. Існує потреба в належній підготовці до Спільної комісії з економічного, промислового та наукового співробітництва та двостороннього бізнес-форума, що  відбудуться осінню 2021 року. Також існуватиме більш широке значення співпраці в енергетиці, і ми повинні спиратися на це. Дружнє та прозоре бізнес середовище - основа для більшої кількості словацьких (іноземних) інвестицій в Україну.

- На вашу думку, що здатне зупинити завершення спорудження "Північного потоку 2"? Чи зацікавлена Словаччина в збереженні транзиту газу через територію України? Як зберегти певний обсяг транзиту газу через Україну в разі його завершення?

- Що стосується проекту "Північний потік 2", то це вирішувати не Словаччині. Словаччина завжди була надійною транзитною країною для російського газу на Захід через територію України, і ми, безумовно, зацікавлені у збереженні цього транзиту газу через Україну. Ми віримо, що транзитний контракт між Росією та Україною буде виконуватися надалі.

- Чи всі технічні питання в рамках угоди про функціонування аеропорту "Ужгород" узгоджені та коли чекати відновлення його роботи? На який термін укладена угода?

- Це дуже технічне питання. Двостороння угода про використання словацького повітряного простору аеропортом "Ужгород" діятиме з 5 червня. Є ще деякі технічні заходи та процедури, які слід запровадити, тут просто не можна знайти короткий шлях. Йдеться про безпеку та встановлені механізми повітряного транспорту, а не про політику. Мені повідомили, що весь процес буде завершено у вересні.

- Український уряд повідомив, що домовляється з сусідніми країнами про дозвіл на в'їзд для громадян наших країн на двосторонньому рівні, до введення єдиного паспорта вакцинації в ЄС. Чи ведуть такі перемовини Україна та Словаччина? 

- Ми дуже позитивно сприймаємо оновлену рекомендацію Комісії (від 20 травня), яка полегшує в'їзд до ЄС за певних умов мандрівникам з третіх країн. Ми вважаємо, що з прогресом вакцинації та взаємним прийняттям сертифікатів про вакцинацію ситуація покращиться.

- Чи продовжить Словаччина приймати на лікування поранених бійців з України, дітей з Донбасу?

- З 2014 року Словаччина надала Україні гуманітарну допомогу та допомогу в розвитку на суму близько 9,5 млн євро. Значна її частина була пов’язана з людьми, які негативно постраждали від конфлікту на Донбасі, включаючи організацію реабілітації поранених та дітей. COVID19 ускладнив ситуацію у всіх сферах. Після закінчення пандемії ми можемо ще раз поглянути на це питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

"Укренерго" готове сприяти розвитку власної генерації промспоживачами - глава компанії

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Глава МВС: В Україні запрацює державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами

У Євросоюзі набагато легше запустити нове залізничне сполучення, ніж в Україні, - виконавчий директор RegioJet

Невдовзі буде створено покроковий алгоритм подання заяви до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ - Мудра

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА