15:31 19.12.2023

ЄБРР збільшить капітал на EUR4 млрд для підтримки України

2 хв читати
ЄБРР збільшить капітал на EUR4 млрд для підтримки України

Керівники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалили резолюцію про збільшення сплаченого капіталу банку на EUR4 млрд, або на 13%, - до EUR34 млрд для фінансування проєктів банку в Україні та інших країнах присутності, наголошується в повідомленні ЄБРР.

"Додатковий капітал акціонерів буде використано для забезпечення значних і стійких інвестицій у реальну економіку України, (...) а також допоможе підтримати пріоритети ЄБРР у всіх країнах, де він працює", - йдеться в повідомленні.

Цей капітал дасть змогу ЄБРР продовжувати забезпечувати рівень щорічних інвестицій в Україну в розмірі близько EUR1,5 млрд у період війни, що повністю підтримуються його власним балансом, а також мати кошти для збільшення своєї підтримки до EUR3 млрд щорічно після початку реконструкції. ЄБРР також нагадав, що з лютого 2022 року спрямував Україні понад EUR3 млрд.

Ухвалена керівниками резолюція завершує формальний процес збільшення статутного капіталу ЄБРР, розпочатий на щорічних зборах у травні цього року в Самарканді. Збільшення капіталу набуде чинності 31 грудня 2024 року.

Банк нагадав, що це третє збільшення його капіталу в історії після аналогічних рішень, ухвалених у 1996-му і 2010 рр. "Воно послідувало за визнанням керуючими в травні 2023 року того, що підтримка України має бути вищим пріоритетом банку - наразі і в майбутньому - водночас гарантуючи, що він (ЄБРР - ІФ-У) зможе продовжувати слідувати своїм стратегічним пріоритетам в усіх регіонах присутності", - ідеться в пресрелізі.

Акціонери матимуть право підписатися на додаткові акції відповідно до угоди про заснування ЄБРР. Очікується, що перші заявки буде отримано на початку 2024 року, а виплати стартують із початку 2025 року.

Наразі у банку, крім Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку, 72 національних акціонери після того, як Ірак став його акціонером у листопаді 2023 року.

ЄБРР було засновано 1991 року, і відтоді він інвестував понад EUR190 млрд у понад 6,8 тис. проєктів, зокрема в Україні - EUR19,03 млрд у 559 проєктів. Поточний розмір портфеля банку в Україні становить EUR4,84 млрд.

ЄБРР завершив 2022 рік із чистим збитком у EUR1,12 млрд після чистого прибутку в EUR2,5 млрд роком раніше. Частка України в підписному капіталі банку - 0,8%, або EUR240,1 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА