15:34 31.10.2017

Медреформа може змінити попит на деякі ліки - думка

2 хв читати
Медреформа може змінити попит на деякі ліки - думка

Медична реформа, безпосередньо не регулюючи ринок лікарських засобів, може, тим не менш, змінити попит на деякі препарати, вважає виконавчий директор комітету з охорони здоров'я Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Наталія Сергієнко.

"Після вступу в силу ухваленого закону Міністерство охорони здоров'я України має затвердити перелік гарантованих державою послуг і ліків. У разі захворювання пацієнта очікується, що якщо ліки увійдуть до переліку гарантованих, то їх буде надано пацієнту безкоштовно. Природно, це стимулюватиме пацієнта отримати ліки безкоштовно від держави і використовувати їх у своєму лікуванні. Відповідно, твердження і застосування на практиці гарантованого пакета ліків може збільшити попит на такі лікарські засоби, якщо їх призначатимуть лікарі", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому М.Сергієнко відзначила важливість визначення підходів сформування гарантованого пакета ліків: "Чи буде він складений з урахуванням міжнародних протоколів".

"Звичайно ж, доцільно застосувати найкращі стандарти при виборі ліків для внесення до переліку, що буде компенсований пацієнтам 100% за рахунок держави", - сказав вона.

Експерт також зазначила, що "в контексті" боротьби за пацієнта "більш затребуваними серед пацієнтів будуть лікарі, які можуть призначити більш ефективне лікування, які застосовуватимуть міжнародні стандарти в лікуванні своїх пацієнтів і мати, таким чином, найкращі результати".

"Це має привести до того, що певні ліки, які були популярні при лікуванні раніше, лікарі не призначатимуть. Попит на такі ліки може і повинен впасти, що добре, пацієнт матиме можливість пролікуватися більш ефективно і не витрачати гроші на непотрібні препарати", - вважає вона.

М.Сергієнка прогнозує, що через деякий час відбудеться якісна зміна структури споживання на фармринку загалом, а виробники орієнтуватимуться на ті сегменти ринку, які будуть більш затребуваними серед пацієнтів.

Експерт також очікує розвитку механізму реімбурсації вартості лікарських засобів і зростання частки рецептурних препаратів.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня підтримала у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі, зокрема, змін у системі фінансування медичних послуг.

М.Сергієнко прогнозувала, що медична реформа актуалізує питання використання лікарських засобів з доведеною ефективністю, а також проблему біоеквівалентності генеричних препаратів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА