16:09 14.11.2017

Рада привела українське законодавство про надання психіатричної допомоги до європейських норм

2 хв читати
Рада привела українське законодавство про надання психіатричної допомоги до європейських норм

 Верховна Рада дозволила особам, які потребують примусової психіатричної допомоги, звертатися із заявою про заміну або припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект № 4449 "Про внесення змін до законодавчих актів щодо надання психіатричної допомоги" в другому читанні та в цілому підтримав 231 народний депутат на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

Згідно з цим документом вносяться зміни до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу, а також до закону "Про психіатричну допомогу".

Крім того, в законодавстві, що стосується психіатричного обстеження, визначення діагнозу, а також лікування, в тих випадках, де необхідна згода пацієнта, згода обов'язково має бути письмовим.

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект (№4449) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги (№4449) наприкінці 2016 року.

У пояснювальній записці до законодавчої ініціативи автори вказували, що норми чинного українського законодавства про надання психіатричної допомоги потребують принципових змін із метою приведення у відповідність з міжнародними нормами і європейською практикою. Зокрема, це стосується положень про обмеження свободи осіб, які страждають психічними розладами.

Навесні 2017 року українські фахівці у сфері психіатрії висловили сподівання, що Верховна Рада незабаром ухвалить у цілому проект змін до законодавства про надання психіатричної допомоги, що відповідатимуть європейським нормам.

"Ми дуже сподіваємося, що в травні наш парламент все-таки затвердить ці зміни, які відповідають нормам європейських документів, Конвенції про захист прав пацієнтів", - сказала наприкінці квітня директор українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МінздраваУкраіни Ірина Пінчук на прес-конференції в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА