19:30 03.05.2018

Медзаклади вторинного і третинного рівня починають готуватися до реформи

3 хв читати
Медзаклади вторинного і третинного рівня починають готуватися до реформи

Медичні заклади вторинного і третинного рівня починають готуватися до реформи, вважає голова Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко.

"Багато хто починає потихеньку готуватися. Для мене найкращим сигналом є те, що, спілкуючись безпосередньо з деякими головними лікарями, я чую запитання: "Що потрібно зробити? А як це має бути? На що звернути увагу? Як краще використати кошти?". Тобто, поступово економічний чинник починає впливати на поведінку постачальника медпослуги, а це і є основним завданням реформи, коли економіка визначає доцільність", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас О.Петренко зазначив, що екстрену та паліативну меддопомогу "завжди міститиме глобальний бюджет виходячи з кількості людей, що проживають, але відділення невідкладної допомоги, куди привезе "швидка", вже між собою конкуруватимуть і намагатимуться поліпшити сервісні умови для пацієнтів, підвищити рівень меддопомоги, закупити обладнання, освоїти технології, навчити персонал".

Коментуючи методику розрахунку тарифу на медпослуги, О.Петренко зазначив, що за її основу буде взято методику Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка застосовуватиметься для розрахунку в референтних клініках.

"Таких лікарень за розрахунками ВООЗ має бути від 3% до 10% мережі. Якщо їх буде 7-8% і вони будуть розкидані в різних місцях країни, цього буде достатньо, щоб створити уявлення про реальну вартість і структуру медпослуг. Референтні клініки, розрахунки яких буде покладено в основу тарифу, змінюватимуться, але їх завжди буде 100-150 в Україні", - сказав він.

"З часом, коли ми бачитимемо реальний бюджет, правила будуть жорсткішими. Популісти можуть говорити що завгодно, але ми маємо говорити: "У нас є стільки грошей, і ми маємо знати, на що їх витратити". Багато країн, проходячи через це, приходили до розуміння необхідності збільшення бюджету охорони здоров'я. Але це робилося без популізму, з чіткими розрахунками і публічно", - наголосив глава НСЗУ.

Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає запровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними закладами, а також лікарями дасть змогу поліпшити якість медичних послуг та значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

У рамках реформи було створено НСЗУ, яка виконуватиме роль замовника медичних послуг, оплачуючи обслуговування пацієнтів із державного бюджету. При цьому комунальні медичні заклади мають пройти обов'язковий для приєднання до медреформи процес автономізації, зокрема реорганізуватися в комунальне некомерційне підприємство (КНП). Тільки статус КНП дасть змогу медзакладу співпрацювати з НСЗУ.

До нової системи фінансування приєднуються також і приватні медичні заклади, які надають послуги первинної меддопомоги.

Нарахування оплати за новими принципами розпочнеться з 1 липня.


 Повний текст інтерв'ю з О.Петренком читайте на головній сторінці веб-сайта агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА