14:07 07.05.2018

Лікарі Німеччини наполягають на введенні "податку на цукор"

3 хв читати
Лікарі Німеччини наполягають на введенні "податку на цукор"

Понад 2 тис. німецьких лікарів написали відкритого листа канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, міністрам її уряду і лідерам партій, закликавши вести боротьбу із зайвим вживанням цукру на федеральному рівні, пише Handelsblatt.

За аналогією з обмеженнями на вживання тютюну медики пропонують комплексні законодавчі заходи, зокрема податки й акцизи на продукти з високим вмістом цукру (в першу чергу, солодкі напої), а також заборони на адресовану дітям рекламу. Іншими заходами поширення ожиріння та діабету в Німеччині не зупинити, вважають автори 5-сторінкового документа.

Поки уряд ФРН на відкритий лист медиків офіційно не відреагував, повідомляє Deutsche Welle. Деякі з членів кабінету від ХДС, партії А.Меркель, вважають, що державі слід не наказувати населенню, що воно повинно або не повинно їсти, а посилено пропагувати здорову їжу та здоровий спосіб життя загалом.

Однак представники соціал-демократів, які також входять до урядової коаліції, вважають, що пропоновані обмеження, зокрема податок на цукор, будуть доцільними.

Так, експерт парламентської фракції соціал-демократів з питань охорони здоров'я Забіне Діттмар припустила, що податок на цукор все-таки буде введений в Німеччині, причому бундестагом нинішнього скликання, тобто вже в найближчі три роки.

Ініціаторами виступили Професійна асоціація дитячих і підліткових лікарів (BVKJ), Німецьке товариство діабетологів (DDG) і берлінська неурядова організація Foodwatch, що займається захистом прав споживачів у сфері продуктів харчування.

За місяць до цього, 4 квітня, Foodwatch представила в Берліні 100-сторінкове дослідження під назвою "Coca-Cola-Report", в якому стверджує, що найбільший у світі виробник безалкогольних напоїв через свою "безвідповідальну маркетингову і лобістську діяльність несе вирішальну частину відповідальності за епідемію таких хвороб, пов'язаних з харчуванням, як ожиріння і діабет 2-го типу".

Тоді ж Foodwatch запропонувала ввести на рівні всього Євросоюзу маркування у вигляді "світлофора", де червоним кольором позначалися б продукти харчування з надмірним вмістом цукру, жиру і солі. Крім того, організація виступає за впровадження по всій Німеччині рекомендованих вченими мінімальних стандартів харчування в дитсадках і школах.

Німецькі активісти пропонують наслідувати приклад інших країн: з 6 квітня у Великій Британії та Ірландії почав діяти податок на солодкі газовані напої, що містять понад 5 г цукру на 100 мл. Щоб уникнути податку, багато виробників заздалегідь знизили вміст цукру в своїй продукції. Так, за даними Foodwatch, у "Фанті" британського розливу міститься тепер не 6,9 г цукру, як раніше, а 4,6 м. Для порівняння: в Німеччині компанія Coca-Cola додає в "Фанту" приблизно 9 г цукру.

Аналогічний шлях вибрали і інші держави, зокрема Франція і Португалія, Мексика і Чилі, Шрі-Ланка і В'єтнам.

Разом з тим економісти і соціологи засумнівалися в дієвості податку на цукор та інших подібних заходів.

Економіст Зільке Тіле з Інституту харчової промисловості та споживання (IFE) при Кільському університеті наводить як приклад неефективного впливу податок на жирну їжу, введений в Данії восени 2011 року.

Цей податок викликав таке зростання цін, що менш забезпечені верстви населення стали частіше купувати у дискаунтерів дешевші й менш корисні продукти харчування. В результаті вже до кінця 2012 року податок було скасовано.

Недоліком введеного у Великій Британії податку З.Тіле вважає те, що під нього підпадає тільки цукор, у результаті виробники тепер активно використовують цукрозамінники. "Такий ефект небажаний, адже завдання полягає в тому, щоб знизити попит на солодке взагалі", - підкреслює експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА