13:23 28.09.2018

МОЗ і Нацполіція незабаром розпочнуть роботу з посилення захисту працівників "швидкої"

2 хв читати
МОЗ і Нацполіція незабаром розпочнуть роботу з посилення захисту працівників "швидкої"

Міністерство охорони здоров'я України та Національна поліція підписали меморандум про співпрацю у сфері захисту працівників швидкої медичної допомоги, найближчим часом розпочнуть роботу над першочерговими заходами, повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, МОЗ спільно з правоохоронцями працюватиме над такими аспектами, як супровід медпрацівника представниками поліції (в разі звернення медика), встановлення кримінальної відповідальності за протиправні дії щодо медичних працівників - загрози, тілесні ушкодження, замах на життя, захоплення в заручники під час надання медичної допомоги.

"У понеділок відбудеться перша робоча зустріч наших фахівців, на якій ми почнемо обговорювати заходи, які мають впровадити в першу чергу", - написала У.Супрун.

Вона зазначила, що наразі працівники швидкої медичної допомоги майже не захищені від агресивної поведінки, з якою стикаються під час виконання службових обов'язків. При цьому напад на працівників "швидкої" часто не фіксують у статистиці.

В. о. міністра уточнила, що протягом 2013-2017 рр. в Україні було зареєстровано 543 злочини, скоєних проти життя і здоров'я медпрацівників під час виконання ними службових обов'язків, троє з яких померли.

"Як показує практика, в разі заподіяння легких тілесних ушкоджень медичний працівник не звертається до правоохоронних органів, пояснюючи це відсутністю часу, коштів на отримання належної правової допомоги для захисту своїх прав. Меморандум з Нацполіцією підписано, щоб спільно почати налагоджувати якісну співпрацю та знайти дієві способи захисту медичних працівників", - зазначила У.Супрун.

Як повідомлялося, в квітні 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №6288 про внесення змін до Кримінального кодексу щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних і фармацевтичних працівників.

Проект передбачає що, вбивство або замах на вбивство медичного або фармацевтичного працівника каратиметься ув'язненням на термін від дев'яти років до довічного тримання, захоплення медиків як заручників - від восьми до 15 років, нанесення легких або середніх тілесних ушкоджень - на три-п'ять років. Нанесення тяжких тілесних ушкоджень працівникам охорони здоров'я передбачає покарання у вигляді ув'язнення терміном до 12 років. Погроза вбивством або нанесенням тяжких тілесних ушкоджень каратиметься арештом на термін до шести місяців, або обмеженням волі на термін до трьох років, або позбавленням волі на термін до двох років.

У січні 2018 року парламентський комітет із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА