14:34 12.08.2019

Поважна рада оголосила лауреатів "Ордена Святого Пантелеймона"

4 хв читати
Поважна рада оголосила лауреатів "Ордена Святого Пантелеймона"

Поважна рада відзнаки за професіоналізм і милосердя "Ордена Святого Пантелеймона" з 20 номінантів вибрала переможців в п'яти номінаціях, повідомив голова ради Василь Князевич на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Щорічне нагородження відбулося 9 серпня в Києві. У ньому взяли участь понад 600 вчених, лікарів, громадських діячів, благодійників та представників духовенства.

"Це значуща подія для багатьох українців. 10 років ми намагалися вийти на цей рівень, починаючи з відзнаки, яка засновувалася державою разом з трьома українськими церквами. Наразі наш проект розростається - у нас є чотири переможці з різних країн світу. Я впевнений , що перспектива велика", - сказав Князевич.

У свою чергу, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії, член Поважної ради Василь Лазоришинець зазначив, що нагородження демонструє інноваційні досягнення українських вчених-медиків, які активно впроваджуються по всьому світу.

"Завдяки цій події ми побачили, що є гідні люди, які трудяться і мають досягнення не тільки професійні, а й наукові, інноваційні, які тільки-тільки впроваджуються в усьому світі, а в Україні працюють вже багато років", - сказав він.

Член Поважної ради відзнаки "Ордена Святого Пантелеймона" Володимир Огризко підкреслив, що багаторівневий відбір номінантів здійснюють самі медики.

"Ця відзнака об'єднує не лише медичні досягнення, а й громадські, моральні, етичні. Кращої ми не мали, були речі вузькоспеціалізовані, але таке в Україні вперше. Це не державна нагорода, в чому ще більша її цінність. Номінанти проходять багаторівневий відбір , їх відбирають самі медики, тут немає ніяких маніпуляцій, це волевиявлення медичної громадськості ", - сказав він.

За його словами, орден популяризує Україну у світовій медичній громадськості.

"Це по-іншому позиціонує Україну, виключно з позитивного боку. Академік Трунько, наприклад, є лауреатом різних премій в безлічі країн, зокрема, він отримав премію року в Японії за кращі наукові розробки в сфері ендокринології, пов'язаної з наслідками Чорнобильської катастрофи. Це говорить про міжнародний рівень наших розробок ", - сказав він.

Орден в номінації "Кращий лікар" отримав завідувач ортопедо-травматологічним відділенням Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім.Мечникова Іван Жердєв; в номінації "Кращий медичний працівник" - медсестра ТМО "Психіатрія" Валентина Кодола (Київ) і операційна медсестра абдомінальної та невідкладної хірургії і колопроктології ВМКЦ ПР Інна Моргун (Одеса); в номінації "Новатор охорони здоров'я" переміг головний лікар, завідувач відділом кісткової онкології "Інституту патології хребта та суглобів ім. проф.Сітенко АМН України" Олег Воронка (Харків); в номінації "За досягнення в здійсненні міжнародного співробітництва в охорони здоров'я" - директор "Інституту ендокринології та обміну речовин ім.В.П.Коміссаренко НАМН України" Микола Тронько; в номінації "Зразок служіння суспільству" - заввідділенням паліативної-хоспісної допомоги Лебединської центральної районної лікарні Сергій Костюк.

Крім того, в поточному році Поважна рада прийняла рішення створити окрему номінацію виключно для іноземних громадян "За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров'я України". Переможцями в ній стали громадянин Польщі, професор кафедри фізіології і практикуючий лікар в сфері пульмонології та алергології Вроцлавського медичного університету, організатор пульмонологічної Школи на базі Тернопільського національного медуніверситету Войцех Барг і американський дитячий кардіохірург, засновник і виконавчий директор міжнародної неприбуткової благодійної організації William Novick Global Cardiac Alliance Вільям Новік.

Разом з Орденом переможці отримали сертифікати на 50 тис. грн.

Медаль "Святого Пантелеймона", якою нагороджують молодих медиків, в номінації "За лікарське мистецтво" отримав асистент кафедри загальної хірургії Івано-Франківського НМУ Олексій Гудз; в номінації "За любов і ласку до хворого" - медсестра терапевтичного відділення №2 Обласного територіального медичного протитуберкульозного об'єднання Луцька (Волинська обл.) Оксана Гальчин; в номінації "Наукові розробки в медицині" - доцент кафедри гістології та ембріології Національного медичного університету ім. Богомольця (Київ) Сергій Савосько.

Заохочувальну відзнаку "Хрест Святого Пантелеймона" ввело Міністерство охорони здоров'я в 2009 році. Відмінність була погоджена і благословенна Предстоятелями трьох найбільших християнських церков України. Відновили нагородження в 2017 році. Громадська відзнака за професіоналізм і милосердя "Орден Святого Пантелеймона" присуджується в п'яти номінаціях. У 2018 році Поважна рада ввела для молодих медиків "Медаль Святого Пантелеймона", а вже в 2019 році ввели нову номінацію для іноземців - "За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров'я України". Урочиста церемонія нагородження щорічно проходить 9 серпня в День Святого великомученика і цілителя Пантелеймона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА