15:50 10.09.2019

Пілот у Полтавській області з реформи стаціонарної медичної допомоги працює успішно

2 хв читати
Пілот у Полтавській області з реформи стаціонарної медичної допомоги працює успішно

Пілотний проект із реалізації держгарантій медичного обслуговування для стаціонарної медичної допомоги, який проводиться в Полтавській області, успішно реалізовано, вважає директор департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак.

"Я можу сказати, що пілот вдався. Головним нашим завданням було ефективно використовувати кошти й надавати якісні послуги. Дуже важливий був комплексний підхід: усі впроваджувані зміни мають бути послідовними та поетапними, ґрунтуватися на доказових системах, бути обґрунтованими й ефективними. Все це на сьогодні відбулося", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Лисак зазначив, що завдяки впроваджуваним змінам на вторинному ринку з'явилася конкуренція.

"Якщо говорити про зміни, то на первинному ринку вони відбулися - близько 80% населення уклали декларації", - сказав експерт, додавши, що є дуже багато секторів (паліативна допомога, реабілітація, екстрена медична допомога), які теж потребують розвитку.

"На госпітальному секторі ми лише розпочали цю роботу. Там наразі відбувається конкуренція - є ФОПи, є приватний сектор, є комунальний, центри первинної медико-санітарної допомоги. В нас відбулися зміни в перинатальній допомозі, ми впровадили всі інформаційні технології, телемедичні технології та ін.", - зазначив експерт.

Крім того, він наголосив на важливості "ефективного та прозорого використання коштів".

За словами Лисака, зміни стартували ще в 2018 році. 56 медзакладів уклали договори з Національною службою здоров'я України, з них 46 - колишні районні лікарні, пологові будинки, перинатальні центри, ще десять - обласні багатопрофільні медзаклади.

"Усі медзаклади отримують стільки, скільки заробили. Ми працюємо в рамках медичної субвенції, але ми ефективно, прозоро та раціонально використовуємо кожну копійку. В цьому плані система змінюється. Якщо подивитися на результати, то госпіталізація в області скоротилася на 4,1%, складність випадків збільшилася. Це означає, що приходить розуміння про економічну неефективність непотрібних госпіталізацій", - сказав він.

Лисак також виділив кілька обов'язкових компонентів для підготовки госпітального сектора до реформування: "команда, готова до впровадження змін, аналіз витрат і ефективність їх використання з клінічним компонентом, наявність інформаційної системи обробки даних, матеріально-технічна база й партнери (міжнародні, приватні інституції, експерти, громадські організації та ін.)".

У свою чергу заступник директора ДУ "Центр медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України" Сергій Дяченко вважає найважливішим розуміння (головними лікарями та місцевою владою - ІФ) того, як працює нова модель".

"Головною метою цього пілотного проекту було відпрацювати технічну модель взаємовідносин між установами, департаментом і платником, у цьому випадку - НСЗУ для того, щоб усю цю модель можна було поширювати на інші території України. Найважливіше, щоб головні лікарі та власники лікарень розуміли, для чого ця модель і як вона працює", - сказав Дяченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА