06:59 25.10.2019

У Києві на дифтерію захворів 9-річний учень одного з ліцеїв

3 хв читати
У Києві на дифтерію захворів 9-річний учень одного з ліцеїв

У Києві зареєстровано випадок захворювання на дифтерію у 9-річного школяра одного зі столичних ліцеїв, повідомили в Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ).

"Підтверджено випадок дифтерії у 9-річного хлопчика в Києві. Дитина не щеплена від хвороби через відмову батьків. Зараз хвору дитину госпіталізували", - йдеться в повідомленні на сторінці Центру в Фейсбук у четвер увечері.

Медики наголосили, що діагноз "дифтерія" встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних. Показань для введення сироватки немає.

Зазначається, що хворий мав контакт з 45-ма людьми, з них 36 дітей, огляд яких запланований на 25 жовтня. За місцем проживання та навчання організовується дезінфекція.

У ЦГЗ нагадали, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості у всіх регіонах. "Для дорослих передбачена ревакцинація кожні 10 років з 16-річного віку", - сказано в повідомленні.

Крім того, медики зазначили, що діти і дорослі для захисту від захворювання повинні щепитися відповідно до чинного календаря щеплень. "Вакцина є безкоштовною, а коли робити щеплення можна уточнити у сімейного лікаря", - резюмували в ЦГЗ.

Раніше повідомлялося, що в Закарпатті госпіталізували 15 пацієнтів, четверо з яких хворі на дифтерію, а решта визначені як носії.

"За результатами додаткових обстежень позитивний результат виявили ще у 12 контактних осіб. Усі вони госпіталізовані в Закарпатську обласну інфекційну лікарню, двом з них встановлено діагноз дифтерії мигдаликів. Станом на сьогодні в Закарпатті 15 госпіталізованих, з них четверо хворих, решта кваліфіковані як носії", - повідомив гендиректор ЦГЗ Володимир Курпіта на прес-конференції в Києві.

Курпіта вказав на відсутність дефіциту сироваток в Україні. "Загалом в Україні в наявності 192 флакони сироватки від дифтерії. У попередньому році Україна використала для лікування 10-ти хворих 46 флаконів. Тобто, в країні потреба покрита повністю. За станом на 1 жовтня в Україні було 4,908 млн доз вакцини від дифтерії для дорослих з терміном придатності до 2021 року, зокрема в Закарпатті понад 110 тис. доз", - сказав він.

Як повідомлялося, в серпні партію дифтерійного антитоксину (200 ампул), надану як гуманітарну допомогу Всесвітньою організацією охорони здоров'я, поставили в усі регіони України. Крім того триває процедура закупівель сироваток за кошти державного бюджету із залученням міжнародних організацій. Заявлену кількість необхідних доз сироваток збільшили, об'єднавши потреби 2018го і 2019 бюджетного року.

Вакцинацію АКДС (проти коклюшу, дифтерії і правця) отримують діти віком 2, 4, 6 місяців, а у 18 місяців проводиться ревакцинація. Згодом її проводять у 6 років анатоксином дифтерійно-правцевим (АДС), наступну, в 16 років - анатоксином дифтерійно-правцевим із зменшеним вмістом антигенів (АДП-М). Дорослі повинні ревакцинувати АДС-М (вакцинуватися повторно) кожні 10 років, починаючи з 26 років.

У регіонах станом на 1 серпня 2019 років немає більш 2 млн доз вакцин для дітей дошкільного віку АКДС, а також більш 6 тис. доз АДС і АДС-М.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА