17:15 19.12.2019

Пацієнти занепокоєні можливим припиненням постачань препаратів для АРВ-терапії, звинувачують МОЗ у зриві закупівель

2 хв читати
Пацієнти занепокоєні можливим припиненням постачань препаратів для АРВ-терапії, звинувачують МОЗ у зриві закупівель

Пацієнтські організації занепокоєні можливим припиненням постачань препаратів для препаратів антиретровірусної терапії (АРВ-препаратів) через несвоєчасно проведені Міністерством охорони здоров'я тендери.

Як повідомляється в спільному прес-релізі благодійної організації "100% життя" і благодійного фонду "Пацієнти України", "майже 92 тис. пацієнтів із ВІЛ ризикують залишитися без ліків через те, що в міністерстві більше ніж три місяці не могли підписати документи".

"Ми знову повертаємось у часи тотальної турбулентності та істерики через страх тисяч людей опинитись без життєво необхідних ліків. Міжнародні донори та громадські організації не повинні виступати "швидкою допомогою" та "пожежниками", коли чиновники не в змозі виконувати своїх обов’язків. Ми, пацієнти, не маємо платити своїм здоров’ям за профільну некомпетенцію держслужбовців", - наведено в прес-релізі слова голови БО "100% життя" Дмитра Шерембея.

За даними пацієнтських організацій, наразі в Україні закінчуються запаси препаратів для дорослих та дітей із ВІЛ: тенофовір/емтрицитабін/ефавіренз та тенофовір/емтрицитабін для 48 тис. пацієнтів, тенофовір/ламівудин/долутегравір та долутегравір для 44 тис. пацієнтів, а також препарати абакавір/ламівудин для 12 тис. пацієнтів.

Прийом АРВ-препаратів ВІЛ-позитивними людьми є безперервним довічним процесом. Ефективність лікування визначається системним прийомом препаратів щодня. Навіть незначне переривання сприяє розвитку резистентності вірусу до ліків і робить терапію недієвою, що може призвести до нового загострення хвороби і смерті пацієнта.

"За зрив закупівель АРВ-препаратів за кошти 2019 року несе відповідальність нове керівництво Міністерства охорони здоров’я України. Адже, наскільки ми знаємо, у МОЗ досі відсутній розподіл відповідальності між заступниками. Тобто, немає конкретної людини, яка керує закупівлями ліків. Ми маємо ситуацію, коли документи на закупівлю ліків лежать у стінах міністерства по три місяця без підпису. Десятки тисяч людей, які живуть з ВІЛ, можуть залишитися без життєво необхідних ліків уже цієї весни", - вважають у пацієнтських організаціях.

На думку пацієнтів, перебоїв із постачанням ліків можуть очікувати також пацієнти з іншими нозологіями.

Наразі пацієнтські організації спільно з міжнародними донорами роблять усе, щоб зняти ризик дефіциту ліків, який міг виникнути вже у січні 2020 року.

"Якщо внутрішні процеси в МОЗ не прискоряться і враховуючи, що терміни виробництва ліків та доставки сягають від 6 до 9 місяців, наступний ризик переривання виникає вже у березні-квітні 2020 року", - прогнозують пацієнти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА