15:01 27.07.2020

Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість - "Сінево"

3 хв читати
Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість - "Сінево"

Україна не зможе забезпечити себе вітчизняними тестами на COVID-19 через їх недостатню якість, проте глобальний дефіцит реагентів для проведення тестів на коронавірус стримує збільшення обсягів ПЛР-тестування для діагностики захворювання, вважає комерційний директор "Сінево" Микола Скавронський.

"Сьогодні не лише в Україні, а й у всьому світі існує дефіцит реагентів на дослідження з COVID-19. У цій ситуації світові виробники реагентів спочатку забезпечують свої локальні ринки й лише тоді починають постачати їх в інші країни. При цьому спочатку постачання здійснюються в розвиненіші країни, а вже після цього решті. Враховуючи, що Україну у світі вважають країною третього світу, тільки після того, як усі більш розвинені країни будуть забезпечені, ці тест-системи зможуть дійти до нас", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Скавронського, зокрема, "Сінево" кілька місяців тому зробила замовлення на реагенти й додаткове устаткування для ПЛР-досліджень на COVID-19 американській компанії Abbott, але поки що "так нічого і не поставили".

Водночас Скавронський повідомив, що в Україні є кілька виробників, які випускають реагенти.

"Ці тест-системи вітчизняного виробництва в рази дешевші, ніж імпортні. Але з рівнем американських, німецьких або швейцарських виробників, які є визнаними у світі, українські тест-системи конкурувати, на жаль, не можуть", - констатував він, при цьому додавши, що вітчизняні тест-системи можуть конкурувати лише з російськими.

"Але навіть і в цьому випадку з великою часткою імовірності українські тест-системи програватимуть російським, оскільки всі основні радянські центри з біомолекулярних розробок після розвалу СРСР залишилися в Росії. При цьому конкурувати українські тест-системи з російськими можуть тільки в Україні, оскільки на ринки, які своїми реагентами покривають російські виробники, українські реагенти фактично не допускаються", - сказав він.

Скавронський також сумнівається в експортному потенціалі вітчизняних виробників тест-систем на COVID-19.

"Те, що робиться в Україні, розраховано виключно на споживання усередині країни. Фактично в нас навіть немає експортного потенціалу для цієї продукції. На сьогодні в країні немає передумов для появи чого-небудь конкурентного в цій галузі", - сказав він.

Коментуючи можливості значного збільшення обсягів тестування і проведення скринінгових тестувань на COVID-19, Скавронський зазначив, що застосування для цього методики пулінгу дасть позитивний ефект лише в разі використання автоматичного обладнання.

"Річ у тому, що на автоматичному обладнанні технологія пулінгу абсолютно безпечна. Якщо всі завдання виконує робот, точність тесту буде така сама, як і під час проведення досліджень за іншими методиками. Але це стосується тільки автоматичного обладнання, де виключений людський чинник. А якщо аналізи на багатьох етапах виконуються вручну, як це вимушено відбувається в українських державних лабораторіях, ця технологія становить додаткові ризики у вигляді можливості людської помилки", - сказав Скавронський.

Медична лабораторія "Сінево Україна" входить до європейської мережі лабораторій Synevo, є частиною медичного холдингу Medicover. Першу лабораторію в Україні було відкрито в 2007 році в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА