12:20 11.02.2021

Кількість лікарів і медперсоналу збільшилася у медзакладах, які працюють за Програмою медгарантій

2 хв читати
Кількість лікарів і медперсоналу збільшилася у медзакладах, які працюють за Програмою медгарантій

 Із початку другого етапу медреформи у медзакладах, які працюють у рамках Програми медичних гарантій (ПМГ) за контрактами з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), збільшилася кількість працюючих медиків до 272,264 тис., повідомляє НСЗУ.

Як повідомляє НСЗУ з посиланням на дані електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), станом на 1 лютого 2021 року в ЕСОЗ зареєстровано 272,264 тис. лікарів і медичного персоналу. З них майже 24 тис. лікарів первинної ланки та понад 97 тис. лікарів спеціалізованої медичної допомоги.

За даними ЕСОЗ, з 1 квітня 2020 року, коли стартував другий етап медреформи, кількість лікарів первинної ланки в електронній системі охорони здоров'я зросла на 555, лікарів спеціалізованої медичної допомоги - на 3435, медичного персоналу - на 2576 осіб.

Крім того, НСЗУ повідомляє, що, за даними ЕСОЗ, з квітня 2020 року до лютого 2021 року звільнилися 1 950 лікарів первинки, але при цьому працевлаштувалися 2505 осіб. Із спеціалізованих медзакладів звільнилися 6620 лікарів, працевлаштувалися - 10 055 осіб. Серед медперсоналу звільнилася 8431 особа, додалося - 11 007 працівників.

"Ці дані свідчать про те, що професія лікаря залишається затребуваною і дає можливість працевлаштуватися. Медзаклади та громади залучають лікарів, тому що вони зацікавлені в підписанні договору з НСЗУ. Наявність медичного персоналу - одна з вимог НСЗУ для того, щоб медзаклад міг такий договір підписати. Залучення до штату одного фахівця може збільшити суму договору для закладу одразу на декілька мільйонів гривень", - наголошують у НСЗУ.

За даними ЕСОЗ, найбільше в медзакладах, які працюють за контрактом з НСЗУ, зареєстровано акушерів-гінекологів - 9112. Найбільше таких фахівців із розрахунку на 100 тис. населення - в Івано-Франківській та Київській областях (37 і 36 фахівців відповідно). Найменше - у Луганській і Донецькій областях (6 і 8).

Крім того, у клініках, які працюють за ПМГ, зареєстровано 6106 хірургів. Найбільше на 100 тис. осіб населення хірургів зареєстровано у Тернопільській і Чернівецькій областях та в Києві (по 24 хірурги). Найменше - у Луганській і Донецькій (5 і 7 фахівців на 100 тис. населення відповідно).

Найбільше лікарів первинної ланки на 100 тис. осіб населення у Волинській області - 69, найменше у Чернігівській області - 46.

"У нас є підстави стверджувати, що за останні 10 місяців в Україні не відбулося ні масового звільнення лікарів, ні значного відтоку фахівців за кордон. Зате професія лікаря є затребуваною, а місцева влада готова брати на себе відповідальність і покращувати доступ до медичних послуг", - наголошують у НСЗУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА