15:37 04.10.2021

Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

2 хв читати
Високий вміст солі в їжі може активувати імунітет до раку - дослідження

 Індійські вчені встановили, що дієта з високим вмістом солі активізує імунітет до онкологічних захворювань, повідомляє видання Сибірського відділення РАН "Наука з перших рук".

Зазначається, що ракова пухлина, крім зниження рівня глюкози в крові, спричиняє розлад електролітного балансу, зокрема зниження в крові рівня натрію. Припущення про те, що іони калію і натрію впливають на ріст ракових клітин, було вперше висловлено ще в 1933 році.

Учені імплантували лабораторним мишам клітини меланоми - злоякісного утворення шкіри, які розвинулися в пухлини.

Одна група таких мишей отримувала їжу зі звичайним (0,9%) вмістом солі, інша - на 1% вище за норму і третя група - високосольову (на 4% вище за норму).

У перших двох групах рівень іонів натрію в крові виявився більше ніж на третину нижчий порівняно зі здоровими тваринами, проте в третій рівень натрію відновився до норми.

"У цих мишей був також пригнічений ріст пухлин, які до того ж давали менше метастазів, а виживаність була вищою", - йдеться в публікації.

Виявилося, що в мишей, які їли багато солі, активніше працювали натуральні кілери (NK-клітини) - лімфоцити, які вміють розпізнавати та знищувати пухлинні клітини, перша вроджена лінія оборони організму.

Дослідники також ввели мишам антитіла, які захищають імунні клітини від впливу пухлини, клітини якої у звичайних умовах зв'язуються з особливими рецепторами на лімфоцитах і блокують їх розмноження.

"Виявилося, що якщо таку терапію в мишей поєднувати з високосольовою дієтою, то швидкість зростання меланоми у них пригнічується в 10 разів", - зазначено в повідомленні.

Потім учені за допомогою антибіотиків "вимкнули" кишкову мікрофлору у групи мишей на високосольовій дієті, й сіль перестала справляти захисну протиракову дію.

З'ясувалося, що дієта зі збільшеним вмістом солі підвищує проникність кишкової стінки, й біфідобактерії змогли переміщатися з кишечника мишей безпосередньо до місць розташування пухлин.

Цей висновок було підтверджено експериментальним уведенням біфідобактерій безпосередньо в пухлину, в результаті чого в ній підвищився рівень гіпурату - речовини, що стимулює імунні клітини.

"Отже, основою підвищення протипухлинного імунітету в разі високосольової дієти є взаємодія між біфідобактеріями, як важливої частини кишкової мікрофлори, та NK-клітинами. На практиці це означає, що сіль, як мінімум, може посилити ефект імунотерапії раку й, цілком можливо, не лише в мишей, а й у людей", - підсумовує видання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Петиція до Кабміну із закликом не забороняти сервіс Tabletki.ua набрала 25 тис. голосів

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА