19:44 13.10.2021

Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу

2 хв читати
Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу

Сезон грипу, що наступає, може актуалізувати проблему коінфекції COVID-19 і грипу, прогнозує голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

"Коли закінчився сезон грипу 2019-2020 року, коли ми увійшли в пандемію COVID-19, ми отримали дані про те, що коінфекція можлива. При цьому, коли одночасно COVID-19 і грип, то ризик смерті зростає вдвічі. У 2021 році з ситуації, яка складається в південній півкулі, ми бачимо, що в сезоні 2021 року грип нікуди не зник з планети і що він поширюється", - сказав він.

Лапій зазначив необхідність вакцинації від грипу.

"Нині ніхто не може сказати на 100%, наскільки грип поведе себе мирно, але вакцинація від грипу це як ремені безпеки, які потрібно пристебнути", - сказав він.

Лапій уточнив, що Україна очікує міжнародну допомогу у вигляді 30 тис. доз вакцини від грипу для медпрацівників клінік, які працюють з пацієнтами з COVID-19.

Крім того, Лапій повідомив, що то НТГЕІ схвалила рекомендацію дозволити вакцинацію від COVID-19 і від грипу в один день. Цю рекомендацію вже підтримав МОЗ і на її основі будуть внесені зміни до відповідних нормативних документів.

"Це рішення вже затверджено, і воно знімає бар'єри. Ми поки не пішли на інші вакцини, але це те, що вже зараз схвалено", - сказав він.

Лапій також повідомив, що МОЗ готує зміни до наказу про порядок проведення вакцинації від COVID-19, які дозволять проводити передвакцинальну підготовку медсестрам.

"Ми зараз маємо звернення з регіонів, колеги пишуть, що вони дуже перевантажені пацієнтами з COVID-19, вакцинацією від COVID-19, чи не час в Україні ввести практику, щоб передвакцинальна підготовка стала процедурою медсестри. Медсестра може поміряти температуру? Може. Медсестра може запитати, як ви себе почуваєте? Може. Зараз у кабінеті вакцинації, як правило, відсутній лікар, і присутня лише медсестра", - сказав він.

"Ми вже схвалили рішення, що можна вакцинуватися одночасно і зараз думаємо, яким чином можна прибрати додаткові бар'єри", - додав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА