09:33 03.11.2021

Науковці знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусним інфекціям

2 хв читати
Науковці знайшли антитіло, яке може протистояти різним коронавірусним інфекціям

Науковці Дюкського університету та Університету Північної Кароліни в Чапел-Гіллі (UNC, США) виявили та протестували антитіло, яке обмежує тяжкість інфекцій, спричинених різними коронавірусами, зокрема тим, що викликає COVID-19, йдеться у повідомленні UNC.

"Це антитіло має потенціал для лікування нинішньої епідемії, воно також може стати у пригоді для майбутніх спалахів, якщо або коли інші коронавіруси перейдуть від своїх природних господарів-тварин до людей", - зазначає співавтор дослідження доктор Бартон Гейнс.

Науковці виділили антитіло, проаналізувавши кров пацієнта, який був заражений оригінальним вірусом SARS-CoV-1, що спричинив спалах атипової пневмонії на початку 2000-х років, та від хворого на COVID-19.

Із 1700 антитіл, отриманих від двох осіб, дослідники виявили 50 антитіл, які мали здатність зв'язуватися і з вірусом SARS-CoV-1, і з SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

Подальший аналіз засвідчив, що одне з цих перехресно зв'язувальних антитіл було особливо потужним - воно могло зв'язуватися з багатьма коронавірусами тварин на додачу до двох патогенів, що інфікують людину.

"Це антитіло зв'язується з коронавірусом у місці, яке зберігається за численних мутацій та варіацій, у результаті воно може нейтралізувати широкий спектр коронавірусів", - зазначає Гейнс.

Після виділення антитіла дослідники протестували його на мишах, щоб визначити, чи може воно ефективно блокувати або мінімізувати інфекції, що виникають.

У результаті з'ясувалося, що воно робило і те, і інше. У разі введення до зараження антитіло захищало мишей від розвитку атипової пневмонії, COVID-19 та його варіацій, зокрема "дельти", та багатьох коронавірусів тварин, які потенційно можуть викликати пандемії у людей.

У разі введення після інфікування антитіло зменшувало тяжкі симптоми у легенях порівняно з тваринами, яких не лікували антитілом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА