20:48 11.07.2022

На митниці заблоковано близько 230 тис. упаковок життєво необхідних ліків на понад 56 млн грн, завезених як гумдопомога

2 хв читати
На митниці заблоковано близько 230 тис. упаковок життєво необхідних ліків на понад 56 млн грн, завезених як гумдопомога

Компанії-члени Комітету з охорони здоров'я Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) заявляють про блокування на митному оформленні понад 229,25 тис. упаковок життєво необхідних лікарських засобів, вартістю понад 56 млн грн, які були завезені в Україну для 20-ти клінічних лікарень і медичних центрів.

Як йдеться у заяві ЄБА, переданій в агентство "Інтерфакс-Україна" у понеділок увечері, протягом близько місяця блокується митне оформлення життєво важливих препаратів, серед яких знеболювальні, онкологічні препарати, імуносупресивні препарати для лікування хворих на до- та післяопераційну трансплантацію, серцево-судинні, нестероїдні протизапальні засоби, офтальмологічні препарати, антидепресанти, антибактеріальні лікарські засоби, антигістамінні препарати, інгібітори, гормони.

"20 одержувачів гуманітарної допомоги, а саме клінічні лікарні, медичні центри та велика кількість пацієнтів в Україні не мають можливості отримати необхідні лікарські засоби на їх запит як гуманітарну допомогу", - заявляють члени ЄБА.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, ЄБА закликає Кабмін якнайшвидше внести зміни до постанови уряду, що регулює пропуск гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану для термінового розблокування розмитнення та подальшого постачання медустановам як гуманітарної допомоги лікарських засобів, ввезених на митну територію України як комерційний вантаж і котрі перебувають на митних складах.

У ЄБА уточнюють, що постанова №174 регламентує питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану, проте не регулює питання пропуску, митного оформлення та видачі гуманітарної допомоги, яка була ввезена до моменту впровадження воєнного стану як комерційний вантаж і знаходиться на митних складах, але щодо якої з ініціативи власників вантажу (донорів), зокрема, компаній-членів Комітету з охорони здоров'я ЄБА, через військову агресію Російської Федерації проти України було ініційовано оформлення та передачу цього вантажу як гуманітарну допомогу.

"Компанії-члени Комітету ЄБА повідомляють, що митними органами не здійснюється розмитнення гуманітарної допомоги, ввезеної як комерційний вантаж через відсутність такої підстави у постанові №174. Водночас Міністерство соцполітики та військові адміністрації повідомляють представникам компаній та митних складів про відсутність окремої процедури погодження надання такої гуманітарної допомоги та посилаються на необхідність застосування постанови №174", - заявляють у ЄБА.

ЄБА звертається до Кабміну, Мінсоцполітики, Державної митної служби України з проханням про сприяння якнайшвидшому розмитненню лікарських засобів як гуманітарної допомоги, ввезеної під час воєнного стану як комерційний вантаж і пропонує внести відповідні зміни до постанови №174.

За даними ЄБА, станом на 29 червня 2022 року компанії-члени Комітету ЄБА надали благодійну допомогу Україні у розмірі понад 6,618 млрд грн, що включає як цільову фінансову допомогу, так і безоплатне передання, зокрема, МОЗ та установам охорони здоров'я життєво необхідних лікарських засобів і медичних виробів власного виробництва та/або виробництва інших фармацевтичних компаній.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА