14:22 19.01.2023

Причиною дефіциту ліків в онкоцентрах можуть бути некоректно подані заявки на закупівлю – Ляшко

2 хв читати
Причиною дефіциту ліків в онкоцентрах можуть бути некоректно подані заявки на закупівлю – Ляшко

Причиною дефіциту закуплених за кошти держбюджету лікарських засобів, що виник наприкінці 2022 року в онкоцентрах, можуть бути некоректно подані заявки на закупівлі, вважає міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

"Криза виникла з деякими онкопрепаратами в країні, бо ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ) закупило препарати за тими замовленнями, які були зібрані з регіонів, і воно спланувало графік поставок так, щоб не нашаровувались залишки з приходом. Онкологічні центри в останній момент почали змінювати кількість, коли пацієнти вже говорили, що немає лікарських засобів. І ми прийшли до того, що криза, що неправильно хтось подав статистику, препарат ще не приїхав, і ось тут з’являється "вікно" без препаратів. Із цим треба боротися, і ми це робимо системним рішенням: уряд у грудні 2022 року ухвалив рішення про пілотний запуск системи e-Stock, яка зобов'язує всіх чітко та якісно вносити залишки препаратів", - сказав він в інтерв'ю на ютуб-каналі "Доктор Булавінова".

Як повідомлялося, на початку січня 2023 року пацієнтська організація "Афіна. Жінки проти раку" заявила про відсутність в онкоцентрах та аптеках багатьох препаратів для лікування онкологічних захворювань, при цьому роздрібні ціни на них за 2022 рік суттєво зросли. У свою чергу в. о. гендиректора ДП "МЗУ" Едем Адаманов сказав, що однією з причин виниклого дефіциту, зокрема, є некоректне визначення потреби на 2021-2022 роки.

Раніше постановою МОЗ №1483 від 30 грудня 2022 року було запущено пілот системи обліку ліків та медичних виробів e-Stock. У рамках системи e-Stock медзаклади мають подавати запити про необхідні ліки та медичні вироби, які закуповуватимуть за державні кошти. На першому етапі запрацювали модулі зі збирання запитів та управління користувачами.

Мета пілота – протестувати і, в разі потреби, доопрацювати функціонал збирання потреб у ліках та медвиробах, щоб у подальшому він покривав усі медичні товари, які закуповує Україна.

Загалом до кінця 2023 року планується завершити весь функціонал: модулі закупівель, логістики, обліку залишків та публічних даних. Передбачається, що e-Stock збиратиме повний цикл даних про обіг медичних товарів. У системі агрегуватиметься інформація про потреби, доставку, наявність препаратів у лікарнях, їх використання, утилізацію тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вакцин від сказу в Україні достатньо, але можна очікувати зростання захворюваності - Кузін

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА