15:32 17.07.2023

"Лекхім" підписав субліцензійну угоду з Патентним пулом на випуск інноваційного противірусного препарату "Енситрелвір"

3 хв читати
"Лекхім" підписав субліцензійну угоду з Патентним пулом на випуск інноваційного противірусного препарату "Енситрелвір"

Група фармкомпаній "Лекхім" підписала субліцензійну угоду з Патентним пулом лікарських препаратів (MPP, Medicines Patent Pool) на випуск генеричної версії інноваційного японського противірусного препарату "Енсітрелвір" виробництва Shionogi, що може застосовуватися для лікування COVID-19.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в "Лекхімі", субліцензійні угоди підписали сім фармацевтичних компаній, і "Лекхім" серед них - єдиний український фармвиробник. Крім того, угоду підписали три генеричні фармвиробники з Китаю, дві компанії з Індії та компанія з В'єтнаму.

Основну ліцензійну угоду МРР і Shionogi уклали в жовтні 2022 року. Згідно з її умовами, сім обраних виробників генеричних препаратів зможуть виробляти й постачати "Енситрелвір" до 117 країн із низьким і середнім рівнем доходу після отримання в них регуляторного дозволу або схвалення.

Коментуючи угоду, уповноважений директор, президент і виконавчий директор фармкомпанії Shionogi Ісао Теширогі наголосив на позитивному впливі підписаного документа із MPP, що надасть змогу налагодити виробництво генеричних версій "Енситрелвіру" для країн із низьким і середнім рівнем доходу.

"Це ще один гарний приклад того, чого може досягти партнерство для поліпшення охорони здоров'я в глобальному масштабі", - сказав він.

"Я щиро вітаю "Лекхім" з України та партнерів з Китаю, оскільки це перші субліцензійні угоди, які вони уклали з MPP", - зазначив виконавчий директор МРР Чарльз Гор.

"Незважаючи на те, що COVID-19 більше не класифікується як надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров'я, наявність якісних ефективних засобів лікування в країнах із низьким і середнім рівнем доходів все ще дуже важлива", - сказав він.

Зі свого боку, у "Лекхімі" зазначають, що угода надасть змогу не лише налагодити виробництво якісного ефективного препарату, а й створить передумови для розширення присутності українських препаратів на міжнародних ринках.

Патентний пул лікарських засобів (MPP) - організація з охорони здоров'я, що функціонує за підтримки ООН. Вона працює над розширенням доступу до життєво важливих ліків для країн із низьким і середнім рівнем доходу та сприяє їх розробці. MPP співпрацює з громадянським суспільством, урядами, міжнародними організаціями, промисловістю, групами пацієнтів та іншими зацікавленими сторонами, щоб визначити пріоритети та ліцензувати необхідні ліки, об'єднуючи інтелектуальну власність для стимулювання виробництва генеричних препаратів і розробки нових лікарських засобів. MPP був заснований організацією Unitaid, що залишається головним спонсором MPP.

Роботу MPP з доступу до основних ліків також фінансує Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (SDC). Діяльність MPP по боротьбі з COVID-19 здійснюється за фінансової підтримки Уряду Японії, Міністерства Європи та закордонних справ Франції, Німецького агентства з міжнародного співробітництва та SDC.

Shionogi & Co., Ltd. (Японія) - провідна глобальна дослідницька фармкомпанія, яка відкрила та розробила нові ліки від ВІЛ, грипу та протимікробної резистентності та виробляє продукти кількох терапевтичних груп, зокрема протиінфекційні препарати з першим сидерофором цефалоспорину. Основні напрямки досліджень і розробок компанії зосереджені на інфекційних захворюваннях.

"Енситрелвір" - пероральний противірусний препарат, що інгібує реплікацію вірусу SARS-CoV-2 шляхом селективного інгібування вірусної протеази 3CL. Препарат відомий у Японії під назвою Xocova. Отримав дозвіл регуляторної системи Японії на екстрене застосування. Це інгібітор протеази 3CL, створений у спільному дослідженні Хоккайдо університету і компанії Shionogi. "Енситрелвір" - перший противірусний агент, що демонструє як клінічну симптоматичну ефективність для п'яти типових симптомів штаму "омікрон", так і противірусну ефективність у переважно вакцинованій популяції пацієнтів із легкою та помірною інфекцією SARS-2, незалежно від факторів ризику.

У 2022 році препарат отримав дозвіл від Міністерства охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення (MHLW) Японії на екстрене застосування для лікування інфекції SARS-CoV-2, у квітні 2023 року отримав статус прискореного визнання американської FDA.

Центральна медична рада соціального страхування (Chuikyo) Японії офіційно внесла Xocova ("Енситрелвір")/Shionogi до списку противірусних препаратів від COVID-19 японської Japanese Drug Price List (NHI), що дає змогу заносити його до переліку препаратів, які підлягають реімбурсації.

У "Лекхімі" також сподіваються, що "Енситрелвір" увійде до переліку препаратів, що підлягають реімбурсації в Україні, для його максимальної доступності всім верствам населення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До безоплатного зубопротезування для військовослужбовців і ветеранів можуть приєднатися ще 38 клінік

Мобільні медбригади ТЧХУ за місяць надали допомогу понад 2100 жителям віддалених місць Черкаської області

AstraZeneca вилучає з обігу вакцину проти COVID-19

В Україні не зафіксовано жодного випадку несприятливих наслідків після вакцинації проти COVID-19 - Кузін

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА