16:53 09.04.2013

В опозиції пропонують встановити в Україні щорічну оплачувану відпустку в 28 календарних днів

2 хв читати

У Верховній Раді пропонують встановити мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки в 28 календарних днів на рік.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України (щодо тривалості щорічної основної відпустки)" оприлюднено на сайті парламенту. Автори законопроекту - члени депутатської фракції ВО "Батьківщина" Андрій Павловський та Олександр Турчинов.

Законопроект передбачає внести зміни до ст. 75 Кодексу законів про працю України, ст. 6 закону України "Про відпустки" в частині визначення мінімальної тривалості оплачуваної щорічної відпустки, а саме, встановити її на рівні 28 календарних днів на рік.

Згідно зі статтею 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок. Мінімальна тривалість оплачуваної щорічної відпустки визначається законом. Зокрема, згідно зі статтею 75 КЗпП встановлено мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки - 24 календарних днів на рік. Однак така мінімальна тривалість оплачуваної щорічної відпустки не відповідає європейським стандартам трудового права.

Право на справедливі умови праці, відповідно до частини 3 статті 2 Європейської соціальної хартії (що було переглянуто ETS № 163 від 03.05.1996 р.), передбачає встановлення щорічної оплачуваної відпустки тривалістю не менше чотирьох тижнів.

Таким чином, для забезпечення українських трудящим права на справедливі умови праці відповідно до європейських стандартів доцільно внести зміни до чинного законодавства, а саме, встановити мінімальну тривалість оплачуваної щорічної відпустки - 28 календарних днів на рік.

Прес-служба ВО "Батьківщина" повідомляє, що комітет із питань соціальної політики та праці рекомендував Верховній Раді узяти за основу законопроекти народних депутатів від опозиції про внесення зміни до закону "Про прожитковий мінімум" (№ 2228) та про внесення змін до деяких законів щодо тривалості щорічної основної відпустки (№ 2452).

У парламенті зареєстровано проект постанови про узяття за основу законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України (щодо тривалості основної відпустки)". Цей проект постанови розміщено на сайті парламенту, автором якого є член депутатської фракції Партії регіонів Ярослав Сухий.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА