16:13 24.05.2013

Генконсул РФ у Сімферополі Андрєєв не погоджується з оцінками своїх висловлювань із боку МЗС Росії і заявляє про своє звільнення

4 хв читати

Генконсул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв заявляє, що не погоджується із заявою МЗС Росії з приводу його висловлювань щодо кримських татар та ухвалив рішення піти з посади.

"Я залишаюся при своїй думці, і при кожному слові своєї думки. А заяву МЗС (Росії - ІФ) розцінюю як безпорадне, дурне і безпринципне позорище МЗС Росії. Вони виправдовуються за те, що я не говорив і, навпаки, не підтримують мене в тих позиціях, від яких відступати ніяк не можна. І взагалі за такі заяви треба карати всіх, хто їх пише, і хто дозволяє їх публікувати", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" телефоном у п'ятницю.

На запитання про те, чи не є його позиція загрозою для його подальшої дипломатичної кар'єри, В. Андрєєв зазначив: "Природно, я ставлю себе в положення, в якому продовжувати мою роботу тут не є можливим . Я йду. Час (звільнення - ІФ) визначить моє керівництво, звичайно. І тут постають чисто практичні завдання – здачі та передачі справ наступному керівнику консульської установи. Але принципове рішення ухвалено. Це моє рішення. Я, безумовно, залишаюся при своїй думці".

Він уточнив, що час його звільнення з посади - від тижня до двох: "Рішення ухвалено. Решта залежить від багатьох факторів, зокрема від практичних завдань моєї консульської установи. Багато справ, які треба передавати, і від таких справ залежать, зокрема, конкретні люди. Але я думаю, що це не затягнеться на якийсь тривалий час. Питання - тижня-півтори, двох".

Розповідаючи про свою позицію щодо кримських татар, генконсул закликав журналістів користуватися його прямими цитатами, не висмикуючи їх із контексту.

"Це саме ті позиції, від яких не можна відступати. Вони нікого не ображають. Вони ідеал об'єктивності. Але чомусь комусь цікаво виривати з цього контексту, як власне і з історії Великої Вітчизняної війни, якісь епізоди і вставляти їх в сучасний політичний порядок денний. Я цим не займався", - підсумував В. Андрєєв.

Як повідомлялося, у своєму інтерв'ю телеканалу ATR, що вийшло 21 травня ввечері, генконсул РФ у Сімферополі В. Андрєєв, розповідаючи про те, чому він не рекомендував російським льотчикам, учням і соратникам двічі героя Радянського Союзу льотчика-випробувача Амет-хана Султана йти на прем'єру фільму "Хайтарма", в якому на основі його біографії розповідається про депортацію кримських татар, заявив, що Росія не могла бути представлена на прем'єрі фільму, що "спотворює правду про Велику Вітчизняну війну".

Генконсул також висловив переконання, що "тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов'язана бути присутньою в усіх заходах", які стосуються депортації кримських татар.

На зауваження відомої кримської журналістки Лілі Буджурової на те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, заявив: "Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії має звучати, має бути відомо, зокрема і моє інтерв'ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну звучала ... Це саме тематика зради".

22 травня зовнішньополітичне відомство України висловило сподівання, що МЗС Росії і російська влада нададуть належної оцінки висловлюванням генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андрєєва, який в інтерв'ю телеканалу ATR фактично виправдав депортацію кримський татар.

23 травня в МЗС Росії визнали, що генконсул РФ у Сімферополі В. Андрєєв припустився некоректних формулювань щодо кримських татар і не врахував дражливого характеру цього питання.

"Розуміємо реакцію на деякі, скажемо прямо, некоректні формулювання, використані російським представником без належного урахування дражливого питання, що вимагає в будь-якій ситуації виключно зваженого підходу", - йдеться в коментарі департаменту інформації і друку МЗС РФ.

Згодом перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що він певною мірою задоволений оцінками російського МЗС.

Р.Чубаров також наголосив: "Ми не дамо працювати генконсульству Росії, доки його очолює людина, яку її ж відомство назвало брехуном, і по-друге, він для нас є сталіністом і фашистом. Ми хочемо, щоб його негайно видворили з української держави , і я знаю, що ми цього доможемося".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА