17:22 07.10.2013

Працівники транспортної сфери обмежені в праві на страйки - Українська Гельсінська спілка з прав людини

3 хв читати

Колізії в законодавстві обмежують право працівників транспортної сфери на проведення страйків, стверджує програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

"Враховуючи наявність законодавчих колізій, по суті, співробітники у цій сфері (у транспортній) обмежені. Ми на сьогоднішній день намагаємося вже через Європейський суд з прав людини допомогти це право (на страйк - ІФ) відвоювати", - заявив він на засіданні прес-клубу в понеділок у Києві.

Водночас представник Української Гельсінської спілки з прав людини додав: "Замість того, щоб встановити чіткий механізм проведення страйків у цій сфері, навпаки, настільки заплутано законодавство, що це на сьогоднішній день неможливо в Україні зробити, зокрема у транспортній сфері".

За його словами, законодавство дає коло можливостей для роботи профспілкових організацій, але, водночас, багато прав профспілок обмежені.

"Держава не лише не сприяє (роботі профспілок - ІФ). Є певні механізми захисні, які не працюють на сьогоднішній день", - пояснив М.Щербатюк.

У свою чергу, заступник голови Вінницької обласної профспілкової організації працівників Андрій Бондаренко заявив: "Настільки бюрократизована ця процедура (процедура оголошення страйку - ІФ), щоб дійти до страйку, її неможливо виконати".

Він також стверджує, що складність в оголошенні працівниками страйку полягає і в перешкоджанні роботі профспілок з боку роботодавців.

М.Щербатюк також нарікає на те, що рівень оплати праці українців перебуває на низькому рівні.

"Він (рівень оплати - ІФ) ґрунтується на показнику прожиткового мінімуму, який на сьогоднішній день занижений. База під цей показник не переглядалася з 2000 року, вже десятиліття минуло з того часу, коли було переглянуто споживчий кошик, на основі якого формується цей прожитковий мінімум", - пояснив він.

За словами М.Щербатюка, велика частина населення в Україні отримує зарплату менше 2,5 тис. грн.

"Діяльність профспілкових організацій є важливою в тому аспекті, щоб домагатися перегляду, зокрема цього показника, щоб певні речі були як на законодавчому, так і на фактичному рівні змінені", - сказав він.

В Українській Гельсінській спілці з прав людини також нарікають на те, що держава не лише не сприяє розвитку профспілкового руху, але є приклади перешкоджання діяльності профспілок.

В організації зазначають, що активісти низки профспілкових організацій звернулися до них у зв'язку з тим, що стосовно членів профспілок роботодавці застосовують репресивні заходи.

Водночас голова Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) Михайло Волинець зазначає , що близько 70% українців перебувають за межею бідності.

"Наша служба статистики показує, що рівень безробіття в Україні становить 4%, і безробіття в Україні знижується. Хто в це може повірити? Ми ж бачимо, що реально безробіття у нас становить від 16 до 18%. Учетверо занижено рівень безробіття", - сказав він.

Водночас голова КВПУ додав: "Рівень безробіття вважають за кількістю тих, хто зареєструвався у службі зайнятості. Ось 700 тис. зареєстровано, значить - 700 тис. безробітних, а не близько 5 млн, як насправді це існує".

7 жовтня відзначається Всесвітній день дій профспілок за гідну працю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА