11:13 30.10.2013

Росія використовує схвалений Тимошенко газовий контракт для того, щоб позбавити Україну права вибору, - Богословська

3 хв читати
Росія використовує схвалений Тимошенко газовий контракт для того, щоб позбавити Україну права вибору, - Богословська

Намір Російської Федерації перейти на авансові платежі в розрахунках за поставлений газ є спробою відібрати в України право вибору, вважає народний депутат, член фракції Партії регіонів Інна Богословська.

"Усі ці розмови про авансові платежі за газ ще раз доводять, яку "послугу" зробила Тимошенко (екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко - ІФ) 45-мільйонній країні: погрожуючи цим документом, у нас намагаються відібрати право вибору", - сказала вона в середу в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку парламентаря, "газовий контракт із Росією, підписаний Ю.Тимошенко, став прекрасним інструментом шантажу в руках Москви".

"Очевидно, що газовий контракт, підписаний на ринкових умовах, ніколи не перетворився б на палицю, за допомогою якої диктують, з ким можна, а з ким не можна підписувати угоду про асоціацію. Але проблема в тому, що це - політичний документ. Рішення про його підписання приймалося, виходячи з політичних, а також особистих мотивів - щоб перемогти на президентських виборах і вирішити свої особисті проблеми у відносинах із Росією. Звідси - така висока ціна контракту, яку ми всі сьогодні вимушені платити", - зазначила І.Богословська.

За словами народного депутата, газовий контракт у його нинішньому вигляді є головною загрозою українському суверенітету.

При цьому, на думку політика, спроба витягнути максимум зі "спадщини" Ю.Тимошенко, яку вона залишила Україні, може піти Росії не на користь.

"Хочемо ми цього чи ні, але ми приречені на дружбу та добросусідські відносини. Однак те, що відбувається останнім часом, складно назвати дружбою. Україна ніколи не сприймала мови ультиматумів. Від проведення такої політики програють усі, і насамперед Росія. Сподіваюся, доки не пізно, висновки буде зроблено, і ми все-таки почнемо будувати взаємовигідні партнерські відносини, в яких контракт на постачання газу буде документом, підписаним "Нафтогаз України" і "Газпромом" з урахуванням національних інтересів двох країн, а не інструментом тиску і шантажу", - підсумувала І.Богословська.

Як повідомлялося, 29 жовтня голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що Україна наразі не сплатила постачання газу за серпень розміром $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті".

Д.Медведєв, у свою чергу, зазначив, що РФ може перейти на авансові платежі за газ з Україною, якщо не буде рішення найближчим часом.

Коментуючи ситуацію із затримкою розрахунків за спожитий російський газ, прем'єр-міністр України Микола Азаров 29 жовтня заявив, що уряд України тримає питання розрахунків із Росією за газ на контролі, але це проблема двох господарюючих суб'єктів - НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому". Він зазначив, що певні проблеми є, але вони не критичні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА