18:35 27.02.2014

Ініційований парламентом Криму референдум суперечить Конституції та законам України - експерт

2 хв читати

Референдум про розширення повноважень автономії в Криму суперечитиме Конституції України та законодавству і не буде визнаний міжнародним співтовариством, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко.

"Наскільки я розумію, вони хочуть розширити права автономії та наділити себе правом ініціювати референдум щодо самовизначення Криму. Але всі ці рішення суперечитимуть Конституції та законодавству України", - заявив О.Черненко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що Верховна Рада АР Крим не є суб'єктом ініціації референдуму, оскільки, згідно із законодавством, референдум можуть ініціювати лише збори громадян.

Крім того, питання про розширення повноважень автономії, яке пропонується винести на референдум, суперечить Конституції України.

"Однозначно, цей референдум не буде визнано ні українською владою, ні тим паче - міжнародними структурами, тобто це буде референдум аналогічний тому, який проводився в Абхазії. Але якщо визнає Росія, то це буде порушенням усіх можливих міжнародних угод, укладених з Україною, а також міжнародного права", - наголосив О.Черненко.

Водночас в Україні на сьогодні немає законодавчої бази для проведення місцевих референдумів. Про це йдеться в постанові Центральної виборчої комісії від 13 лютого 2014 року "Про скасування рішень Української міської виборчої комісії Обухівського району Київської області", якими передбачалося проведення місцевого референдуму з висловлення недовіри міській раді міста Українка (Київська обл.) та міському голові Українки.

"Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України визначено, що організація та порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України. На сьогодні закон, який має визначати організацію та порядок проведення місцевого референдуму, відсутній, оскільки закон України "Про всеукраїнський і місцеві референдуми" пунктом 4 розділу XIII "Прикінцеві положення" закону України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 №5475-VI визнано таким, що втратив чинність", - йдеться в постанові ЦВК.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера під час ухвалення цієї постанови наголосив, що на сьогодні в Україні "повністю відсутній механізм проведення місцевих референдумів".

"Проблема дуже серйозна. Відповідно до Конституції громадяни мають права і свободи в частині волевиявлення на місцевому референдумі. Але механізм реалізації цих прав і свобод має бути прописано в законі. Без закону про місцевий референдум неможливо провести референдум як такий, незважаючи на те, що це право передбачено Конституцією", - сказав А.Магера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА