12:04 13.03.2014

ВР ухвалила закон про Національну гвардію України

2 хв читати
ВР ухвалила закон про Національну гвардію України

Верховна Рада України прийняла за основу й у цілому закон "Про Національну гвардію України", внесений головою Верховної Ради Олександром Турчиновим (№4393).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний закон на засіданні в четвер проголосували 262 народні депутати з 330, які зареєструвалися в залі засідань у четвер.

Закон було ухвалено з урахуванням поправок, озвучених у залі парламенту під час засідання.

Відповідно до ухваленого закону, в країні на базі Внутрішніх військ МВС України формується Національна гвардія України - військове формування з правоохоронними функціями, призначене для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та гарантування громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами в гарантуванні державної безпеки і оборони державного кордону, припиненні терористичної діяльності, а також діяльності незаконних воєнізованих чи збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп і злочинних організацій.

За організаційно-правовим статусом Національна гвардія України буде діяти самостійно.

Також Національна гвардія України виконуватиме службово-бойові завдання в інтересах громадян, суспільства і держави в умовах мирного часу, за надзвичайних ситуацій, а також братиме участь у забезпеченні оборони України, захисту її суверенітету і територіальної цілісності, безпеки прикордонного простору, державної незалежності і національних інтересів у разі збройної агресії, збройного конфлікту чи загрози нападу шляхом безпосереднього ведення (бойових) дій.

Водночас вводяться деякі обмеження щодо прийняття на службу в Національній гвардію України.

Загальна чисельність Національної гвардії України становить до 60 тис. осіб, а у разі необхідності збільшити кількість особового складу, відповідне рішення ухвалює Верховна Рада

Особовий склад Національної гвардії України складатиметься з військовослужбовців та працівників. Національна гвардія України комплектуватиметься військовослужбовцями, що проходять військову службу за контрактом та за призовом.

Згідно з текстом закону, військово-політичне та адміністративне керівництво Національною гвардією України здійснює Міністр внутрішніх справ України. Безпосереднє військове керівництво Національною гвардією України здійснює командувач Національної гвардії України, який одночасно є начальником головного органу військового управління Національної гвардії України. Командувача Національної гвардії України призначають згідно з рішенням Верховної Ради за поданням президента України, а також надання їй самостійного статусу.

Водночас парламент доручив профільному комітету техніко-юридичне редагування закону.

Перед голосуванням О.Турчинов зазначив: "Ми краще зробимо зміни до закону, але зараз нам потрібно запускати мобілізацію в Національну гвардію".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

Порошенко закликав об’єднати зусилля держави і суспільства навколо будівництва фортифікацій

Посольство Сербії в Україні відновить роботу вперше з березня 2022 року, також незабаром відбудеться українсько-сербський бізнес-форум - Кулеба після перемовин з Вучичем

КМІС: 40% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії впевнені, що у війні переможе Україна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА