09:40 30.07.2014

Брюссель офіційно оголосив про погодження секторальних санкцій проти Москви

2 хв читати
Брюссель офіційно оголосив про погодження секторальних санкцій проти Москви

Країни-члени ЄС досягли домовленості з питання введення секторальних санкцій стосовно Росії, заявили у вівторок в Євросоюзі.

"Сьогодні Європейський Союз схвалив введення пакета значних додаткових обмежувальних заходів, націлених на секторальну співпрацю та обмін із РФ", - йдеться у спільній заяві, оприлюдненій від імені голови Євроради Германа Ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу.

Зокрема, ці заходи "обмежать доступ державних фінансових установ із РФ на фінансові ринки ЄС, накладуть ембарго на торгівлю зброєю, встановлять заборону на експорт (до РФ - ІФ) товарів подвійного призначення, а також обмежать доступ РФ до високотехнологічних товарів, особливо в нафтовидобувному секторі", сказано в заяві.

У документі також зазначено, що погоджений у вівторок "пакет санкцій розширює санкційний список фізичних і юридичних осіб, причетних до підривання територіальної цілісності та суверенітету України.

Крім того, санкції призупинять фінансування з боку Європейського індустріального банку (ЄІБ) та Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), обмежать інвестиції і торгівлю з Кримом та Севастополем, а також переоцінять співпрацю ЄС та РФ із прицілом на скорочення двосторонніх зв'язків.

Водночас в Євросоюзі зазначили, що Брюссель готовий відмовитися від введених проти Москви нових обмежувальних заходів у тому разі, якщо РФ змінить свою позицію щодо України.

"ЄС готовий відмовитися від своїх рішень і відновити співпрацю з Росією у той момент, коли вона почне активно та недвозначно сприяти пошуку розв’язання української кризи", - наголошується в документі.

Очікується, що санкції буде оприлюднено цієї середи в "Офіційному журналі" ЄС, і вони набудуть чинності в четвер.

За словами голови Європейської ради, такі заходи було вжито тому, що "незаконна анексія території та умисна дестабілізація сусідньої суверенної країни не може бути прийнятною в Європі в XXI столітті".

"Коли насильство виходить з під контролю та призводить до вбивства майже 300 мирних жителів, що летіли з Нідерландів до Малайзії, ситуація потребує термінових і рішучих заходів реагування. Європейський Союз виконуватиме свої зобов'язання щодо захисту і гарантування безпеки своїх громадян. І Європейський Союз підтримуватиме своїх сусідів і партнерів", - наголосив Г. Ван Ромпей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА