17:34 16.09.2014

Експерти відзначають успіхи Порошенка в міжнародній сфері, а невдачі - у кадровій політиці та відсутності реформ

3 хв читати

Експерти вважають головним досягненням перших 100 днів президентства Петра Порошенка налагодження діалогу в міжнародній сфері, призначення дострокових виборів до Верховної Ради, а невдачі вбачають у кадрових призначеннях та відсутності необхідних реформ.

"Діяльність П.Порошенка в перші 100 днів на посаді президента за 10-бальною шкалою експерти оцінили в 6,3 бала. Оцінка за 10-бальною шкалою досить висока", - зазначила директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна, презентуючи результат проведеного фондом експертного опитування в Києві у вівторок.

За її словами, головним досягненням президента в міжнародній сфері експерти вважають налагодження діалогу з ЄС, НАТО, США та підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Стосовно позитивних моментів діяльності П.Порошенка на посаді глави держави в політичній сфері, то в цьому контексті експерти відзначили призначення дострокових виборів до парламенту. У сфері протидії російській агресії експерти вважають, що досягненням стали ініціативи, спрямовані на розв’язання конфлікту мирними і дипломатичними способами.

Невдачі глави держави експерти побачили насамперед у сфері державного управління, а саме у відсутності необхідних реформ, невдалих кадрових призначеннях.

"Невдачами в ситуації, що склалася на Донбасі, експерти назвали провальні військові операції, особливо Іловайськ, дипломатичний провал у Мінську та відсутність побудованої системи прямої жорсткої вертикалі керівництва АТО", - зазначила І.Бекешкіна.

За її словами, експерти очікують від глави держави формування проєвропейської більшості в парламенті, реформаторського уряду, оновлення армії, оборонних структур та проведення люстрації чиновників.

Першими кроками П.Порошенка у сфері зовнішньої політики, на думку експертів, має стати створення широкої міжнародної коаліції на підтримку України та повноцінна реалізація євроінтеграційного курсу, а наступним кроком глави держави має бути відновлення курсу на членство в НАТО.

"Найголовніше те, що вдалося утримати ситуацію загалом під контролем. Я в цьому бачу головний плюс", - сказав, у свою чергу, професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань.

Стосовно відстрочення введення зони вільної торгівлі з ЄС, то, на думку політолога, з економічного погляду "ЄС пішов назустріч Україні", "це поступка, яка більше грає для нас, ніж для РФ".

Говорячи про призначення дострокових парламентських виборів як про один із позитивних моментів роботи глави держави, О.Гарань зазначив: "Погано, що вибори відбудуться за старою системою. До всіх списків є критика, є люди, яких ми не хотіли бачити, але є й нові обличчя адекватних людей. Я думаю, що новий парламент буде кращий, думаю, ми отримаємо більшість на підтримку європейського курсу".

Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" проводив експертне опитування "100 днів президента Петра Порошенка" 8-16 вересня 2014 року. Опитано 34 експертів.

На прес-конференції також оприлюднили результати моніторингу громадської думки Інституту соціології НАН щодо оцінки діяльності президентів України та Росії. "Середня оцінка діяльності президента України в перші 100 днів після його обрання становить 4,7 бали за 10-бальною шкалою. І цього року оцінка діяльності російського президента просто рухнула - 3,3 бала", - розповіла І.Бекешкіна.

Це опитування проводили в серпні 2014 року, було опитано 1800 респондентів майже в усіх регіонах України, зокрема і східних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА