15:25 30.09.2014

Генпрокурор України розкритикував ухвалений ВР закон про люстрацію: він не відповідає Конституції та міжнародним нормам

2 хв читати
Генпрокурор України розкритикував ухвалений ВР закон про люстрацію: він не відповідає Конституції та міжнародним нормам

Ухвалений Верховною Радою закон про люстрацію не відповідає Конституції України та міжнародним нормам, набуття чинності ним спричинить негативні наслідки, заявляє генеральний прокурор Віталій Ярема.

"Щодо люстрації, я свої погляди, й не лише свої, а й правознавців, які працюють у Генпрокуратурі, висловив у листі, який надіслано до Адміністрації президента. Ми свою позицію з цього приводу висловили: закон, який сьогодні ухвалений Верховною Радою та підписаний головою уряду, в багатьох своїх пунктах не відповідає Конституції України і не відповідає вимогам міжнародного законодавства", - заявив він на прес-конференції в Києві у вівторок.

За словами В.Яреми, під цей закон потрапляє близько 1 млн громадян і "порушуються принципи індивідуальної відповідальності".

Генпрокурор переконаний, що якщо цей закон набуде чинності, то Україна "породить велику кількість звернень до судів, зокрема до Європейського суду з прав людини, що спричинить певний хаос в організації роботи".

"Мені здається, що до цього закону слід підійти ретельніше й більш зважено", - заявив він, додавши водночас, що багато представників судової гілки влади мають підлягати люстрації.

Як повідомлялося, 16 вересня Верховна Рада з третьої спроби ухвалила закон про люстрацію. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що під дію цього закону потрапляє близько 1 млн осіб. За словами глави уряду, під цей закон потрапляє вся вертикаль української влади.

25 вересня на прес-конференції в Києві президент України Петро Порошенко повідомив, що ще не бачив остаточного варіанта закону про люстрацію і закликає представників громадськості впродовж 10 днів, вивчивши цей закон, внести свої пропозиції щодо дій глави держави. Водночас він зазначив, що має намір незабаром його підписати.

А.Яценюк і голова Верховної Ради Олександр Турчинов виступили за підписання і реалізацію закону про люстрацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА