19:37 07.10.2014

Профільний комітет проти розгляду нинішньою ВР питання позаблоковості України

2 хв читати

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони ухвалив рішення, що питання позаблоковості та участі України у військово-політичних блоках має бути прерогативою вже нового складу Верховної Ради України.

Як зазначено в повідомленні прес-служби голови комітету з питань національної безпеки і оборони Володимира Литвина, на засіданні у вівторок обговорювався урядовий законопроект №4561а "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення суверенітету та захисту територіальної цілісності України", що передбачає, зокрема, перспективу набуття членства в НАТО, але комітет не підтримав пропозиції рекомендувати Верховній Раде ухвалити його.

"Позиції членів комітету щодо доцільності ухвалення відповідного законопроекту розділилися. Комітет не підтримав пропозиції рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу цей проект закону. За підсумками обговорення голова комітету Володимир Литвин вніс пропозицію рекомендувати розглянути це питання новообраній Верховній Раді України з урахуванням суспільних запитів, настроїв і очікувань та виходячи з інтересів безпеки держави", - повідомили в прес-службі.

Як повідомлялося, 25 вересня прес-служба Верховної Ради повідомила про те, що законопроект №4561 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення суверенітету та захисту територіальної цілісності України", в якому передбачена відмова від позаблокового статусу нашої країни, буде розглянуто на наступному засіданні Верховної Ради України.

Згідно з календарним планом, наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 14 жовтня. На позачерговому засіданні Верховної Ради 7 жовтня розглядався лише антикорупційний пакет законопроектів.

У прес-службі Верховної Ради тоді зазначили, що 25 вересня було оприлюднено указ президента України Петра Порошенка, згідно з яким Кабінет Міністрів "має розробити та подати президентові законопроект про внесення змін до деяких законів щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості, - для внесення на розгляд Верховної Ради як невідкладного".

Як повідомлялося, на засіданні РНБО України від 28 серпня було ухвалено рішення, в якому, зокрема, зазначається, що Кабінет Міністрів невідкладно зобов'язаний "розробити та представити президентові України для внесення на розгляд Верховної Ради України як невідкладного законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості". Відповідне рішення РНБО П.Порошенко підписав 24 вересня.

Крім того, на оприлюдненому 3 вересня плані дій Кабміну "Відновлення країни" в розділі "Подолання російської агресії" зазначено, що протягом вересня 2014 року Кабмін України розраховує, що відбудеться ухвалення урядового законопроекту про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію.

25 вересня глава держави написав у своєму мікроблозі в Twitter: "Доручив Кабінету Міністрів відмовитися від позаблокового статусу України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА