14:18 22.10.2014

Спостерігачі спецмісії ОБСЄ не підтверджують використання українськими військовими касетних боєприпасів

2 хв читати
Спостерігачі спецмісії ОБСЄ не підтверджують використання українськими військовими касетних боєприпасів

У спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ заявляють, що українські бійці не використовують касетних боєприпасів у зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

"У нас близько 90 спостерігачів в Східній Україні. Якби ми щось подібне побачили, то ми це зафіксували б, проте на сьогодні такого не було. Усе, що ми маємо сказати щодо боєприпасів або обстрілів, з'являється в наших щоденних звітах. До цього часу в наших звітах не було нічого про це", - сказав спікер СММ ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків у коментарі виданню "Німецька хвиля", коментуючи звіт міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

Як відомо, в щоденних звітах спостерігачів ОБСЄ фіксуються всі випадки обстрілів на Донбасі. Спостерігачі негайно виїжджають на місце інциденту, як тільки про нього стає відомо.

У прес-релізі міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, поширеному 21 жовтня, зазначено, що під час тижневого розслідування на сході України експерти організації зафіксували факти широкого використання касетних боєприпасів у бойових сутичках у більш ніж десяти міських і сільських районах.

Хоча в багатьох випадках неможливо встановити, хто саме є відповідальним за застосування цієї зброї, виявлено докази, що свідчать про те, що українські військові використовували касетні боєприпаси під час обстрілу Донецька 2 та 5 жовтня. В результаті одного з обстрілу був убитий швейцарський співробітник Міжнародного комітету Червоного Хреста, йдеться в повідомленні HRW.

Спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що українські військові за весь час проведення АТО на сході України не застосовували і не застосовують заборонених міжнародними договорами боєприпасів.

У Міністерстві закордонних справ України також заявили, що українські військові не використовують касетних боєприпасів у зоні проведення АТО.

"Сили АТО ніколи не використовували і не використовують такої зброї (касетні боєприпаси - ІФ)", - заявив спікер МЗС України Євген Перебийніс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА