13:16 30.01.2015

Прокуратура розслідує постачання коксу із зони АТО через Бердянський порт у справі про фінансування тероризму

2 хв читати
Прокуратура розслідує постачання коксу із зони АТО через Бердянський порт у справі про фінансування тероризму

Прокуратура Запорізької області розслідує фінансування тероризму підприємствами металургійного комплексу, що здійснюють постачання коксохімічної продукції через Бердянський морський торговельний порт, повідомляє прес-служба прокуратури.

"Слідством встановлено, що протягом 2014 року деякі підприємства металургійного комплексу на територіях, тимчасово контрольованих терористами, через Бердянський морський торговельний порт вивезли з України та продали близько 37 тис. тонн коксохімічної продукції на загальну суму в 100 млн грн", - йдеться в повідомленні відомства в п'ятницю.

Згідно з ним, після надходження відповідних коштів на рахунки підприємств частина грошей перераховувалася на рахунки незаконних збройних формувань, що діють на території самопроголошеної "ДНР", під виглядом встановлених незаконною владою місцевих податків.

Прокуратура уточнює, що здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні, розпочатому Службою безпеки України за ч. 2 ст. 258-5 Кримінального кодексу України (фінансування тероризму).

Раніше, в січні, СБУ звинуватила підприємства "Макіївкокс" та Ясинівський коксохімічний завод (КХЗ, обидва - Донецька обл.), що належать громадянину Росії Віктору Нусенкісу, "який входить до найближчого оточення Януковича", в співпраці з терористами.

"СБУ викрила та ліквідувала чергову схему фінансування терористичної організації "ДНР" через незаконний експорт коксової продукції... Продукція виготовлялася на двох підконтрольних терористам підприємствах - ЗАТ "Макіївкокс" та ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод", - повідомляла СБУ на своєму сайті.

За її даними, керівництво зазначених підприємств підтримує тісні зв'язки з самопроголошеним прем'єр-міністром терористичної організації "ДНР" Олександром Захарченком. Коксохімзаводи одними з перших здійснили перереєстрацію й отримали "свідоцтва" т. зв. ДНР.

СБУ уточнювало, що за зазначеною схемою протягом 2014 року з окупованих терористами територій експортовано коксу на суму понад 100 млн грн. Із цих прибутків щокварталу перераховували 1 млн грн у так званий банк ДНР.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело, групі "Донецьксталь", до складу якої, окрім вище зазначених двох підприємств, входять також ПрАТ "Донецьксталь" - металургійний завод" і АТ "Шахтоуправління "Покровське" (раніше - "Красноармійська-Західна №1"), стало відомо про звинувачення в співпраці з терористами з преси. За його словами, такі заяви правоохоронних органів ускладнюють роботу з кредиторами групи, яка через ситуацію на Донбасі опинилася в скрутному фінансовому становищі.

Співрозмовник агентства зазначив, що ризик пред'явлення таких звинувачень існує практично в усіх груп і компаній, підприємства яких далі працюють на не контрольованих Києвом територіях.

"Що робити керівнику підприємства, якщо до нього приходять озброєні особи і просять, наприклад, машину вугілля?", - навів він приклад, при цьому наголосивши, що ця проблема потребує системного вирішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА