14:08 30.01.2015

У МЗС України заявляють про попередню домовленість провести консультації в Мінську - українська сторона готова до зустрічі

3 хв читати
У МЗС України заявляють про попередню домовленість провести консультації в Мінську - українська сторона готова до зустрічі

У Міністерстві закордонних справ України зазначають, що наразі є попередня домовленість щодо проведення зустрічі Тристоронньої контактної групи в п'ятницю-суботу.

"Орієнтвоно справді є домовленість щодо проведення засідання сьогодні-завтра", - повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль на брифінгу в п'ятницю в Києві, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

За її словами, зараз українська сторона готова до проведення цієї зустрічі, триває узгодження документа щодо виконання мінських домовленостей, зокрема відведення військової техніки та зброї.

29 січня начальник управління інформації, прес-секретар білоруського МЗС Дмитро Мирончик повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" про те, що засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться в Мінську 30 січня.

"Контактна група поінформувала МЗС Білорусі про те, що завтра, 30 січня, має намір провести черговий раунд переговорів. Інформація про точне місце і точний час початку переговорів буде поширено додатково вранці в п'ятницю", - заявив він.

У МЗС Білорусі зазначили, що, за практикою проведення переговорів контактної групи, зустрічі учасників проводять лише у тому випадку, якщо поступила консолідована заява від усіх учасників переговорів.

Раніше 29 січня президент України Петро Порошенко зустрівся з учасниками Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України - президентом України (1994-2005) Леонідом Кучмою, послом РФ в Україні Михайлом Зурабовим і спеціальним представником чинного голови ОБСЄ Гайді Тальявіні.

"Глава держави закликав учасників Тристоронньої контактної групи невідкладно провести консультації з підписантами мінських домовленостей, практичним результатом яких мають стати рішення про негайне припинення вогню і відведення важкої зброї від лінії зіткнення, зафіксованої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року, фіксація конкретних часових рамок виходу сторін на вказану лінію; відновлення контролю України на неконтрольованих ділянках російсько-українського державного кордону в Донецькій і Луганській областях та впровадження постійного моніторингу на кордоні з боку ОБСЄ; розблокування питання надання постраждалим районам Донецької та Луганської областей товарів першої необхідності й гуманітарної допомоги, а також значний прогрес у звільненні заручників і осіб, яких незаконно тримають у неволі", - зазначено в повідомленні прес-служби глави держави.

Водночас представники самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" на мінських переговорах Денис Пушилін і Владислав Дейнего заявили про готовність брати участь у зустрічі мінської групи 30 січня.

"Ми підтверджуємо свою готовність до завтрашньої зустрічі в Мінську. Ми готуємо проекти рішень на основі обговорень, що відбулися в понеділок у Донецьку за участю прем'єра "ДНР" Олександра Захарченка і глави "ЛНР" Ігоря Плотницького, а також лідера громадської організації "Український вибір" Віктора Медведчука", - зазначено в спільній заяві представників "ЛНР" і "ДНР", що надійшла в "Інтерфакс" (interfax.ru).

Мінський меморандум датовано 19 вересня 2014 року. Його підписали посол Г.Тальявіні (ОБСЄ), другий президент України Л.Кучма, посол РФ в Україні М.Зурабов, а також Олександр Захарченко ("ДНР") та Ігор Плотницький ("ЛНР").

Керівники самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" після вересня посилали в Мінськ для консультацій лише своїх представників.

Інформоване джерело, близьке до переговорного процесу, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що консультації Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі з представниками самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", найімовірніше, відбудуться в Мінську в суботу, 31 січня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА