14:57 03.02.2015

Кравчук, Кучма і Ющенко застерігають народних депутатів від ухвалення законів, що обмежують свободу слова

2 хв читати
Кравчук, Кучма і Ющенко застерігають народних депутатів від ухвалення законів, що обмежують свободу слова

Три президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко виступають за збереження гласності в Україні і застерігають народних депутатів від ухвалення законопроектів, що обмежують свободу слова.

"Ми застерігаємо український парламент від необдуманих кроків. Відхід від європейського шляху розвитку, на який стала Україна, загрожує втратою демократичних основ, і різким розворотом у бік диктатури, тоталітаризму, від якого наша країна вдосталь натерпілася. Кращою відповіддю України на чужу пропаганду можуть бути не скальковані російський закон і псевдорадянська цензура, а лише чесна, відкрита і демократична позиція, що базується на гласності та свободі слова", - йдеться у відкритому листі Л.Кравчука, Л.Кучми і В.Ющенка щодо ситуації зі свободою слова в Україні, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Президенти зазначають, що наразі Україна постає перед історичними викликами, а "головною умовою проведення реформ є гласність, відкритість і підконтрольність дій влади суспільству". "Водночас, сьогодні на розгляд Верховної Ради запропоновані законопроекти, ухвалення яких може нівелювати цей важливий фактор демократії. Депутати від коаліції пропонують закріпити за державним апаратом потужний інструмент впливу на медіа, перевести на нього функції суду. Поділ влади на три гілки є основоположним демократичним принципом, закріпленим у Конституції України", - наголошується у відкритому листі.

"За час незалежності українські засоби масової інформації вже не раз долали різні обмеження свободи слова. Правда, це вирішувалося шляхом порушень законів з акцентом на доцільність. А тепер хочуть їх узаконити, що значить вимагати від чиновників діяти за законом", - заявляють президенти.

Вони "поділяють тривогу народних обранців від наслідків інформаційної війни, що її проводить Росія проти України". "Але ми не поділяємо адміністративних методів впливу на вітчизняні ЗМІ, бо це не матиме успіхів. Більш того, демократичний світ не сприйме наступ влади на свободу слова в Україні, яка обрала європейський шлях розвитку, задекларувала відданість європейським цінностям", - наголошують президенти.

"Шановні народні депутати! Ви маєте ухвалити зважене, державницьке і далекоглядне рішення. Ми закликаємо зберегти в Україні основи демократії та свободу слова. Переконані, що лише гласність і відкритий діалог влади і суспільства забезпечать рух України на шляху до європейських цінностей в цей нелегкий для нашої держави час", - резюмується у відкритому листі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА