10:29 03.03.2015

ВР затвердила законопроект про посилення відповідальності власників банків

2 хв читати
ВР затвердила законопроект про посилення відповідальності власників банків

Верховна Рада в понеділок увечері затвердила запропонований президентом закон про посилення відповідальності власників банків.

Законопроект №2085 за основу і в цілому був схвалений 260 парламентарями за необхідного мінімуму 226 голосів.

"Усім, хто критикує, часто справедливо, діяльність, а іноді й бездіяльність Нацбанку: у неї (глави НБУ Валерії Гонтаревої - ІФ) 110 млрд грн рефінансування (наданого банкам - ІФ), яке не вона видавала. І ціна цього закону - це власне повернення цих 110 млрд до державної скарбниці", - заявив керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко перед голосуванням.

"Це найголовніша реформа сьогоднішнього дня", - наголосив він.

"Поставимо точку у вакханалії, пов'язаній із вкладами людей, їх потом і кров'ю зароблених грошей", - додав голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Цей законопроект входив до пакета законів, спрямованих на отримання першого транша за новою програмою розширеного фінансування EFF уже на початку березня цього року.

Як повідомлялося, законопроект №2085 пропонував ввести кримінальну відповідальність за доведення банку до неплатоспроможності у вигляді обмеження свободи терміном до п'яти років для керівника банку, його кінцевого бенефіціара або інших власників істотної участі, якщо це завдало збитків державі або кредиторові на суму понад 170 тис. грн.

Окрім того, документ наділяє Нацбанк правом під час здійснення банківського нагляду визначати фізичних і юридичних осіб як пов'язаних з банком, а також дає Фонду гарантування вкладів фізичних осіб право вимагати від власників і керівників банків задоволення вимог кредиторів, не чекаючи ліквідації банку, а на етапі оцінки вартості ліквідаційної маси.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що у разі ухвалення законопроекту Україна виконає зобов'язання, пов'язані з її долученням до держав, які використовують у своїй практиці міжнародні стандарти пруденціального регулювання й нагляду за банками, а також обумовлені співпрацею з Базельським комітетом з банківського нагляду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА