18:22 14.04.2015

Президент визначиться з кандидатурою на посаду директора Національного антикорупційного бюро найближчим часом

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко заявляє, що найближчим часом прийме рішення щодо кандидатури на посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

На зустрічі з фіналістами конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником та Миколою Сірим президент привітав претендентів із перемогою у відкритому конкурсі. "Це величезне досягнення і дуже важливий етап в житті кожного з вас", - сказав П.Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави у вівторок.

За його словами, конкурс із відбору кандидатів на посаду директора Антикорупційного бюро був першим в Україні відкритим публічним конкурсом на високу державну посаду. "Я не втручався в роботу конкурсної комісії і був за те, щоб серед претендентів були й іноземні фахівці. Моя позиція була проти обмеження щодо віку кандидатів та обмеження щодо наявності 10-річного стажу юридичної практики. Але я приймаю той вибір комісії, який зроблено, і в найкоротшій термін прийму рішення і визначусь щодо директора Національного антикорупційного бюро України", - сказав президент.

Він також зазначив, що боротьба з корупцією нині не менш важлива, ніж боротьба за територіальну цілісність України. "Боротьба з корупцією зараз не менш важлива для України, ніж боротьба за суверенітет та територіальну цілісність", - сказав він.

П.Порошенко розповів, що покладає великі сподівання на ефективність роботи бюро. "Той, кого буде обрано, з перших днів має продемонструвати ефективність. Повноважень більш ніж достатньо. Індульгенції за корупцію не буде. "Парасольок" щодо захисту тих чи інших корупційних схем в Україні не існує. Обмежень для того з вас, хто буде виконувати функції директора бюро, теж не буде. Крім одного – ефективність роботи", - наголосив П.Порошенко.

Глава держави обговорив із кандидатами їхнє бачення стратегії та ключових елементів антикорупційної діяльності, основні особливості роботи нового органу та його взаємодії і з прокуратурою, і з іншими органами державної влади.

"Ключовою ідеєю Антикорупційного бюро має бути не помста і не розправа. Ключовим словом для вас має бути"справедливість", - наголосив президент.

Він також наголосив на важливості залучення та використання найкращого зарубіжного досвіду у сфері протидії корупції та зазначив, що не виключає запрошення до участі в діяльності бюро фахівців із-за кордону.

М.Сірий, зокрема, зазначив, що вважає надзвичайно важливим для ефективної і дієвої роботи бюро його злагоджену взаємодію з правоохоронними органами та використання успішного антикорупційного іноземного досвіду. "Бюро має бути створене за європейськими стандартами, а ключовим у його структурі мають бути злагоджені підрозділи оперативно-слідчого спрямування, які повинні діяти швидко та ефективно", - сказав він.

У свою чергу, відповідаючи на запитання президента, інший претендент на посаду директора бюро А.Ситник наголосив, що його стратегія боротьби з корупцією включає насамперед моніторинг життя чиновників вищого рангу. При цьому він зазначив, що віддає перевагу новим обличчям у правоохоронних органах.

Президент закликав майбутнього директора НАБУ швидко сформувати команду, залучивши до її роботи і українських, і іноземних фахівців із країн, де боротьба з корупцією поставлена найбільш ефективно. "Я впевнений, що найближчим часом маховик боротьби з корупцією буде розкручений на повну потужність, а каток цієї боротьби буде нещадно чавити корупціонерів", - заявив глава держави.

Відповідно до положення про Національне антикорупційне бюро України, глава держави має призначити директора бюро до 17 квітня. Конкурсна комісія з відбору кандидатів на своєму засіданні 7 квітня затвердила дві кандидатури на посаду директора НАБУ. Найбільше голосів набрали адвокати А.Ситник та М.Сірий. Загалом на посаду голови антикорупційного бюро претендували 176 осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА