10:57 28.04.2015

Нацбанк оцінює падіння ВВП України в I кв.-2015 у 15%

2 хв читати
Нацбанк оцінює падіння ВВП України в I кв.-2015 у 15%

Падіння валового внутрішнього продукту України в першому кварталі 2015 року порівняно з аналогічним періодом 2014 року становило, за оцінками Нацбанку, близько 15%, що відповідає темпам падіння в попередньому кварталі, які Держстат оцінив у 14,8%.

"Темпи зміни Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ, у березні знизився на 20,1% у річному вимірі) останні п'ять місяців залишаються майже на одному рівні, що дає підстави очікувати зниження реального ВВП у I кварталі 2015 року на 15% в річному вимірі, як і прогнозувалося раніше", – зазначає НБУ в квітневому макроекономічному та монетарному огляді у вівторок.

На його думку, зниження економічної активності в березні залишалося на рівні попередніх місяців через скорочення споживчого попиту в умовах високої інфляції і відповідного прискорення темпів падіння оптової і роздрібної торгівлі.

Експерти Нацбанку відзначають, що шостий місяць поспіль всі базові галузі економіки вносять негативний внесок у ІВБГ, однак у березні, на відміну від двох попередніх місяців, спостерігалося значне збільшення негативного внеску торгівлі. Зокрема, темпи падіння роздрібної торгівлі прискорилися до 28,6% у річному вимірі з 19,8% у лютому, оптовій торгівлі – до 18,3% до 15,6%.

Збільшення негативного внеску в зміну березневого ІВБГ також спостерігалося в будівництві (до 33,5%) та сільському господарстві (до 6,8%) внаслідок ефекту бази порівняння минулого року, зменшення обсягів будівництва житла в результаті скорочення фінансування, скорочення поголів'я худоби і птиці, а також зменшення виробництва продукції тваринництва.

Державний бюджет України на 2015 рік побудований на оптимістичному сценарії розвитку ситуації, що передбачає падіння ВВП на 5,5% за інфляції 26,7% і середньорічний курс 21,7 грн/$1, тоді як два інших урядових сценарії передбачають падіння ВВП 8,6% і 11,9% за інфляції 38,1% та 42,8% відповідно.

Нацбанк оцінює падіння ВВП у 2015 році до 7,5%. За його прогнозами, у другому кварталі 2015 року падіння по відношенню до аналогічного кварталу попереднього року сповільниться до 10,2%, у третьому – до 5,7%, а в четвертому зростання становитиме 2%.

Згідно з даними Держстату, ВВП України в 2014 році скоротився на 6,8%, однак темпи падіння "квартал до аналогічного кварталу попереднього року" в минулому році постійно прискорювалися: у першому кварталі – 1,2%, у другому – 4,5%, у третьому – 5,4%, у четвертому – 14,8%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА