13:11 19.06.2015

Апеляційна інстанція підтвердила безпідставність позову покупців акцій "Київмісьбуду" до Київради на 229,56 млн грн

4 хв читати
Апеляційна інстанція підтвердила безпідставність позову покупців акцій "Київмісьбуду" до Київради на 229,56 млн грн

Київський апеляційний господарський суд (КАГС) постановою від 27 травня підтвердив рішення попередньої інстанції про відсутність підстав для позовних вимог Fitzneal Real Estate limited (Лондон, Великобританія), Investion Limited, Vigorans Limited і Altimak Limited (всі Ларнака, Кіпр) до Київської міськради на 229 млн 560,781 тис. грн про відшкодування заподіяного збитку при відчуженні акцій ПАТ "Холдингова компанія (ХК) "Київмісьбуд" (Київ).

Як повідомляється на веб-порталі Судовій владі України, тим самим КАГС залишив без змін рішення Господарського суду Києва від 27 лютого 2015 року про відмову в позові компаніям-позивачам про безперечне списання на їхню користь вказаної суми з рахунків Київради за рахунок бюджетних асигнувань, оскільки останній не перебуває у договірних відносинах щодо відчуження цінних паперів ПАТ.

Таким чином, колегія КАГС не знайшла наявності підстав для задоволення апеляційної скарги позивачів і скасування рішення попередньої інстанції, зазначенов повідомленні.

Згідно з повідомленням, кошти від позивачів у рамках договору купівлі-продажу акцій "Київмісьбуду" від 29 липня 2009 року отримало ТОВ "Фінансова компанія (ФК) "Новий регіон" (Київ; у ЗМІ компанію пов'язують з екс-депутатом Київради В'ячеславом Супруненком, тоді зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького - ІФ), що виступає у справі на стороні відповідачів разом з департаментом комунальної власності Київради і Головного управління Державної казначейської служби України в Києві.

ФК "Новий регіон" на підставі вказаного договору купівлі-продажу придбало у Київради 80%, або 59 млн 910,76 тис. простих іменних акцій ХК "Київмісьбуд", уточнюється в повідомленні.

Згідно з вказаною постановою КАГС, текст якої оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень (ЄДРСР), у свою чергу Investion Limited, Vigorans Limited і Altimak Limited, згідно з договом купівлі-продажу від 2 липня 2010 року, придбали у ФКА "Новий регіон" загалом 24,9477%, або 16,5 млн акцій на загальну суму 36,3 млн грн (по 8,3159%, або по 5,5 млн акцій договірною вартістю 2,2 грн).

Згідно з документом, із загальної суми позовних вимог (229,561 млн грн) компаній про відшкодування збитку та упущеної вигоди вимоги з боку Fitzneal Real Estate limited становлять 229 млн 82,256 тис. грн, з боку Investion Limited, Vigorans Limited і Altimak Limited - по 110 тис. грн збитку і 49,508 тис. грн упущеної вигоди.

Як повідомлялося, 30 жовтня 2012 року Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) у зв'язку з усуненням порушень дозволила внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ПАТ "ГК "Київмісьбуд".

Раніше, навесні 2011 року, НКЦПФР доручала ТОВ "Фінреєстр" (Київ) відновити втрачений після 24 квітня 2009 року реєстр акціонерів ГК "Київмісьбуд".

Влітку 2010 року стало відомо про продаж столицею в 2009 році своїх часток у "Київміськбуді" (80%), "КиївводоканалеІ" (25,464%), "Київгазі" (28,46%) і "Київхімволокні" (51%). Усі угоди було укладено за однаковою схемою: на аукціонах через Українську універсальну товарну біржу, де покупцем виступила ФКУ "Новий регіон". У випадку з "Київмісьбудом" і "Київгазом" торговець потім перепродав ці акції офшорним компаніям.

Згодом Генеральна прокуратура України порушила кримінальні справи і оскаржила угоди з продажу комунальних пакетів акцій. Вищий господарський суд України підтвердив право власності територіальної общини Києва на вказані пакети акцій підприємств.

ТОВ "ФК "Новий регіон" створено в 2008 році. Основним видом діяльності є посередництво у договорах щодо цінних паперів або товарів.

Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб і осіб-підприємців на 19 червня 2015 року, власником 100% в статутному капіталі ТОВ була "Аспра Трейд Лімітед" (Беліз; у 2008 році співвласниками "Нового регіону" значилися Артур Маргарян і Антон Федоров, в 2010 році - на сьогодні керівник компанії Михайло Піроцький і Зоя Піроцька - ІФ).

Статутний капітал ТОВ "ФК "Новий регіон" на 19 червня 2015 року становив 8,5 млн грн.

ГК "Київмісьбуд" - один з провідних забудовників України - створена на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київмісьбуд" у 1994 році шляхом об'єднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ГК входять 40 ВАТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА