11:22 13.07.2015

МВФ застерігає ВР від згортання реформ та необдуманих рішень

2 хв читати
МВФ застерігає ВР від згортання реформ та необдуманих рішень

Пакет семи фіскальних законів, які планується внести на розгляд Верховної Ради цього тижня, у разі ухвалення збільшить видатки держбюджету в 2015 році на 2% ВВП, а у 2016 році - на 3,5% ВВП, суттєво ослабивши зусилля країни на шляху відновлення фіскальної стійкості та макроекономічної стабільності в Україні, заявляє Міжнародний валютний фонд (МВФ).

"Ми спостерігаємо із занепокоєнням за нещодавніми законодавчими ініціативами, що мають на меті розвернути цей поступ. Ці законопроекти унеможливлюють заходи, що були здійснені в контексті підтриманої МВФ програми, у галузях пенсійної реформи, реформи енергетичного сектора та раціоналізації видатків", - йдеться в заяві директора європейського департаменту МВФ Пола Томсена, оприлюдненій 12 липня увечері.

Він також зазначив, що законодавчі ініціативи на кшталт законопроекту 1558-1 щодо конвертації валютних кредитів у гривню ляжуть важким тягарем на банки, а через них на вкладників та позичальників більшості банків, хоча виграють від цього лише окремі особи.

"Розвертання економічних реформ у зворотній бік задля позірного виграшу вже завдавало шкоди економіці України у минулому. Україні варто дотримуватися курсу реформ, економічного оновлення та відповідальної макроекономічної політики", - наголосив П.Томсен.

Він зазначив, що це єдиний можливий надійний шлях до забезпечення стійкого зростання, що розвине потенціал України і підвищить життєві стандарти населення.

Днем раніше міністр фінансів Наталія Яресько закликала Верховну Раду на пленарному засіданні у вівторок, 14 липня, підтримати чотири законопроекти, від ухвалення яких залежить можливість отримати міжнародне фінансування в сумі $3,2 млрд, зокрема другий транш за програмою розширеного фінансування EFF від МВФ на суму $1,7 млрд.

Як повідомлялося, не проголосованими залишаються правки до законів у сфері комунальних послуг (№2029а), про зняття мораторію на примусову реалізацію майна боржників "Нафтогазу" (№2956), про вдосконалення системи гарантування вкладів і виведення неплатоспроможних банків з ринку (№2045а) і законопроект щодо діяльності Національного антикорупційного бюро (№2873).

Спочатку планувалося, що рада директорів МВФ може схвалити другий транш за програмою EFF ще до кінця червня, потім термін було перенесено на середину липня, а нині Київ сподівається на проведення такого засідання до кінця липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА