19:08 30.07.2015

Київ протестує проти перешкоджання виїзду кримськотатарських активістів на конгрес до Туреччини

2 хв читати

Міністерство закордонних справ України висловило протест проти створення окупаційною владою Криму штучних перешкод для участі представників кримськотатарського народу у II Всесвітньому конгресі кримських татар, який відбудеться 1-2 серпня 2015 р. в Анкарі (Турецька Республіка).

"Російська влада чинить політичний тиск на делегатів конгресу, які проживають в Автономній Республіці Крим, створюючи атмосферу безправ’я і репресій та намагаючись перешкодити їхньому виїзду за межі кримського півострова для участі у заході. Вважаємо такі дії окупаційних властей свідомим порушенням прав людини, міжнародних норм та нехтуванням загальнолюдськими цінностями", - йдеться в оприлюдненій у четвер офіційній заяві українського зовнішньополітичного відомства.

МЗС України також звернуло увагу на те, що відсутність представників кримськотатарських активістів з АР Крим на конгресі буде ще одним підтвердженням "протиправних дій російської сторони, здійснення терору проти незгідних".

"Засуджуємо спроби російської влади обмежити свободу слова та пересування активістів кримськотатарського руху. Вимагаємо неухильного дотримання прав людини на окупованому кримському півострові, зокрема, усунення перешкод для участі усіх представників від АР Крим у ІІ Всесвітньому конгресі кримських татар", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, російські силовики навмисно викликають на допити членів меджлісу кримськотатарського народу, щоб перешкодити їм взяти участь у роботі II Всесвітнього конгресу кримських татар.

Раніше голова меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що підготовчу роботу до проведення II Всесвітнього конгресу кримських завершено. За його інформацією, в роботі конгресу візьмуть участь повноважні делегації близько 200 кримськотатарських громадських організацій з України, Киргизії, Казахстану, Канади, Литви, Польщі, Росії, США, Румунії, Туреччини, Франції та інших європейських країн.

За інформацією меджлісу, до роботи II Всесвітнього конгресу кримських татар було запрошено всі кримськотатарські громадські, політичні організації та рухи, фонди, творчі спілки/колективи, національні ЗМІ, що визнають курултай (з'їзд - ІФ) і меджліс у статусі єдиних представницьких органів кримськотатарського народу і керуються у своїй діяльності їхніми рішеннями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА