13:56 28.09.2015

Україна втратила найважливішу можливість на ювілейній сесії Генеральної асамблеї ООН - Українська асоціація зовнішньої політики

2 хв читати
Україна втратила найважливішу можливість на ювілейній сесії Генеральної асамблеї ООН - Українська асоціація зовнішньої політики

Серед 170 пунктів порядку денного 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН не знайшлося місця питанню про територіальну цілісність України у зв'язку з анексією Криму.

Це серйозний прорахунок вітчизняної багатосторонньої дипломатії та найважливіша втрачена політична можливість України. Такий висновок міститься в заяві Української асоціації зовнішньої політики, що об'єднує відомих українських дипломатів, розміщеній у понеділок у Facebook.

Асоціація нагадує, що "навесні минулого року резолюцію, що засуджує анексію Росією Криму всупереч статуту ООН та нормам міжнародного права, було ухвалено на Генеральній асамблеї 100 голосами, і вона мала всі підстави залишитися для подальшого розгляду на порядку денному ювілейної сесії ГА ООН".

Асоціація висловила нерозуміння, чому українська сторона не виконала стандартної процедури в системі ООН, яка гарантує повторне включення до порядку денного ключової для України резолюції та її розгляд ювілейною Генасамблеєю.

На думку членів асоціації, багато з яких довгі роки працювали в системі ООН, "попереднє керівництво МЗС України помилково розраховувало на успіх одноразової резолюції, зайнявши надалі вичікувальну позицію, що в перший період після анексії було типовим для пов'язаних із Кримом питань".

Водночас у заяві Української асоціації зовнішньої політики наголошується, що "багато держав десятиліттями тримають на порядку денному ООН питання, що відображають ключові національні інтереси цих держав".

"Наприклад, понад 30 років у Генеральній асамблеї розглядається питання про ситуацію в Афганістані, внесене до порядку денного за часів агресії СРСР проти цієї країни. Кілька поколінь дипломатів розглядають на сесіях органів ООН ситуацію на Кіпрі з ухваленням відповідних резолюцій. Те саме стосується питань територіальної цілісності Палестини, Азербайджану, Фолклендських (Мальвінських) островів та низки інших", - йдеться в заяві.

Усупереч цій практиці, як зазначають в асоціації, маючи потужну підтримку міжнародного співтовариства в засудженні анексії Криму та агресивних дій Росії на сході України, "українська дипломатія втратила можливості для подальшої консолідації цієї підтримки у рамках авторитетної міжнародної організації".

"Шанс акцентовано обговорити проблему анексії Криму у рамках окремого пункту порядку денного Генасамблеї з наступним ухваленням резолюції Україною втрачено і повернути його буде непросто", - стверджує у своїй заяві Українська асоціація зовнішньої політики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА